Nieuws/Binnenland

Indrukwekkend afscheid Van der Laan

1 / 5

Robby Hiel

AMSTERDAM - Ruim duizend familieleden, vrienden en collega’s hebben zaterdag de laatste eer bewezen aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. In het Koninklijk Concertgebouw was een grote ceremonie, voorafgaand aan de begrafenis in kleine kring. Op het moment dat de kist naar binnen werd gedragen, klonk een kort applaus.

1 / 5

Robby Hiel

Voorafgaand aan de dienst klonken om 12.50 uur de klokken van de Amsterdamse torens. Ook stonden de trams, bussen, metro’s en veren in de hoofdstad om 13.00 uur een minuut stil. In het hele land hangt de vlag zaterdag halfstok op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid.

Ruim duizend familieleden, vrienden, collega’s en andere relaties waren bij de herdenking aanwezig. Tijdens de bijeenkomst spraken familieleden en vrienden, onder wie minister-president Mark Rutte.

De minister-president herdacht Van der Laan als een uniek persoon die „de dingen recht uit het hart zei.” „Er is niemand bij wie het woord ’lief’ zo goed past”, aldus Rutte. Ook historicus Geert Mak hield een toespraak.

Naast Rutte en Mak waren er meer bekende gezichten. Zo kwamen Joop van den Ende, Matthijs van Nieuwkerk en Hanneke Groenteman naar het Koninklijk Concertgebouw en ook Cornald Maas, André van Duin en Erik van Muiswinkel waren aanwezig.

Verder waren er optredens van Wende Snijders, enkele leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Trio Bier en Acda en De Munnik.

De burgemeester wordt in besloten kring begraven. Vrijdag konden Amsterdammers afscheid nemen van Van der Laan. Duizenden mensen kwamen naar het Concertgebouw om hem een laatste groet te brengen.

Bekijk meer van