Nieuws/Binnenland
1371073
Binnenland

ChristenUnie: ’Wij hebben verschil gemaakt’

Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers

Hilversum - Het niet verruimen van het kinderpardon in het regeerakkoord valt de achterban van de ChristenUnie zwaar. Toch zegt CU-leider Segers dat hij heeft geprobeerd zich te laten leiden door het gedachtegoed van de bijbel.

Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers

Tijdens een bijeenkomst in Hilversum waarin de top van de ChristenUnie uitleg gaf over het regeerakkoord dat deze week samen met VVD, CDA en D66 werd gesloten, verdedigde Segers uitgebreid de gemaakte afspraken. „Ik geloof oprecht dat het verschil heeft gemaakt dat wij aan tafel zaten”, sprak hij zijn achterban toe.

Hij roemde in dat kader het extra geld voor onderwijs, voor kindtoelagen en de klimaatplannen, waarin volgens hem ’de hartenklop’ van zijn partij herkenbaar was. Ook legde de CU-voorman uit hoe op medisch-ethisch terrein een ’begaanbare weg’ is gevonden. Dit was bij de start van de onderhandelingen een heikel punt omdat met name D66 daar heel andere ideeën op nahoudt.

’In Jezus’ naam’

Toch was dat niet het onderwerp waar nu de meeste vragen over kwamen vanuit de zaal. Vragen die overigens voorafgaand aan de bijeenkomst waren geselecteerd. Het pijnpunt bleek vooral te zitten in het niet verruimen van het kinderpardon. Een van de leden vroeg zich verbijsterd af hoe dit „in Jezus’ naam” uit te leggen valt.

„We zijn gestuit op politieke grenzen”, verdedigde Segers zich. „Dat zijn momenten dat het pijn doet. Dat je de mensen kent over wie dit gaat. De kinderen kent over wie dit gaat. Dat zijn de lastige momenten.” Volgens de CU-leider heeft de fractie zichzelf wel degelijk de vraag gesteld ’what would Jesus do’. Wat betreft de migratieparagraaf wijst hij bovendien op de punten die wel door zijn partij zijn binnengehaald. Tegelijkertijd erkende Segers dat hij ook zeker fouten zal hebben gemaakt.

Fiat lijkt beklonken

De aanwezige leden gingen in de zaal niet verder met de fractie in discussie over het regeerakkoord. Daarentegen beloonden ze het vijfkoppige team afsluitend met een staande ovatie. Het fiat van de ChristenUnie-achterban voor het regeerakkoord lijkt daarmee beklonken.