Nieuws/Binnenland
1371088
Binnenland

’Als moeder ben ik hier woedend over’

Enorme steun voor petitie na dood Anne Faber

DEN HAAG - Een petitie op internet die werd opgestart na de dood van Anne Faber is in anderhalve dag tijd door meer dan een kwart miljoen Nederlanders ondertekend. Ze eisen een onderzoek naar ‘het falend rechtssysteem in ons land’.

,,Ik ben wel overvallen door de belangstelling. Dat het zo’n vlucht zou nemen, had ik niet verwacht”, vertelt initiatiefneemster Lydia de Jong (48) uit Dordrecht. ,, Maar het is wel mooi om te zien, hoeveel mensen hierdoor geraakt zijn en zoiets hebben van: hier moet naar gekeken worden.”

’Enorme woede’

Nadat Anne Faber donderdag werd gevonden, voelde Lydia, zelf moeder van drie dochters een ‘enorme woede’. De verdachte Michael P. verkrachtte namelijk in 2010 al twee minderjarige meisjes, maar kreeg in hoger beroep een lagere straf. Ook lukte het hem om onder tbs uit te komen. ,, Ik ben daar als moeder woedend over”, zegt Lydia. ,,Dit kan toch niet? Er wordt veel te gemakkelijk met het strafrecht omgesprongen. Hier moet naar gekeken worden. Wat is er misgegaan?”

Ze hoopt dat de petitie Kamerleden wakker zal schudden. ,,Ik heb geen idee waar dit eindigt. Ik verwacht dat ik de handtekeningen volgende week ga uitprinten, om aan het aan minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) te overhandigen. ,,Ik zal aardig wat printjes moeten maken”, beaamt Lydia. ,,Maar dat heb ik er wel voor over.”