Nieuws/Buitenland
1371101
Buitenland

Trump kondigt hardere koers tegen Iran aan

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - Amerika gaat zich strenger opstellen tegenover Iran. Om te beginnen zal president Donald Trump het nucleaire akkoord met Iran niet certificeren.

Donald Trump

Donald Trump

Dat Trump het akkoord niet certificeert, betekent dat hij aangeeft dat Iran zich in zijn ogen niet aan de afspraken houdt. Het Congres krijgt nu zestig dagen de tijd om te besluiten of weer sancties worden opgelegd.

’Niet aan de voorwaarden gehouden’

Trump zei in zijn toespraak dat de Iraniërs zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Hij wees erop dat het land tot twee keer toe meer zogeheten zwaar water (dideuteriumoxide) op voorraad had dan in de overeenkomst is afgesproken. Die stof kan worden gebruikt bij de productie van plutonium.

Atoomwaakhond IAEA stelde die overtreding eerder dit jaar vast in een vertrouwelijk rapport. Iran verscheepte het overschot toen snel naar Oman om weer onder de afgesproken limiet te komen, aldus de IAEA.

’Deal te weinig opgeleverd’

De president stelde in zijn speech ook dat de deal de VS te weinig heeft opgeleverd. Tegenover „zwakke inspecties” van Iraanse nucleaire installaties staat volgens Trump alleen een tijdelijke onderbreking van het Iraanse pad richting kernwapens. Meerdere restricties op de nucleaire activiteiten vervallen na vijftien jaar.

Een andere belangrijke stap is dat de machtige Iraanse Revolutionaire Garde, die een belangrijke deel van de Iraanse economie beheerst, onder sancties gaat vallen. Iran had gedreigd met een „krachtige” reactie als Washington strafmaatregelen zou nemen tegen het Iraanse leger of de Garde.

’Leiding gevaarlijk en agressief’

Nadat hij eerst allerhande feiten uit het verleden had opgesomd, inclusief de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran in de jaren zeventig en tachtig, maakte Trump duidelijk dat de leiding van Iran wat hem betreft nog steeds „gevaarlijk en agressief” is en internationaal terrorisme steunt. De wereld moet strenger tegen het land optreden, aldus Trump.

Amerikaanse bondgenoten als Frankrijk en Groot-Brittannië hadden Trump opgeroepen het akkoord nogmaals goed te keuren, maar dat bleek tevergeefs.