Nieuws/Buitenland
1371120
Buitenland

’Uitbarsting supervulkaan legt heel VS onder as’

YELLOWSTONE - Een supervulkaan onder het Amerikaanse Yellowstone National Park zou weleens sneller tot uitbarsting kunnen komen dan men aanvankelijk dacht. In dat geval zou heel de VS onder as bedekt kunnen worden, hebben wetenschappers van Arizona University onderzocht. En zelfs een vulkanische winter over de hele planeet in gang kunnen zetten.

De vulkanische activiteit onder het park is al langer bekend, ook logisch gezien de vele geisers en warmtebronnen. De supervulkaan is echter ook veel krachtiger dan een gemiddelde vuurspuwende berg, want hij kan 1000 kubieke kilometer van rotsen en as in één uitbarsting verspreiden. Een vulkanische winter zou de planeet zó kunnen afkoelen dat dit gepaard zal gaan met vele dodelijke slachtoffers.

Of dit echt gaat gebeuren is de vraag. De laatste eruptie van de supervulkaan onder Yellowstone dateert van 631.000 jaar geleden, weet National Geographic. Toch melden de wetenschappers dat de aarde elke 100.000 jaar getroffen kan worden door een uitbarsting van een supervulkaan.

De wetenschappers onderzochten het verleden van Yellowstone. De resultaten zijn verrassend: de factoren die mede bepalen of het al dan niet tot een superuitbarsting komt, veranderen veel sneller dan aanvankelijk gedacht. „Het is schokkend hoe weinig tijd er nodig is om een slapend, vulkanisch systeem te wekken en tot op de rand van een uitbarsting te brengen”, aldus Hannah Shamloo, co-auteur van het wetenschappelijk stuk, tegen New York Times.