Nieuws/Binnenland
1371121
Binnenland

Eindeloos lange rij voor afscheid Van der Laan

’Dit is wel het minste wat ik terug kan doen’

Amsterdam - Duizenden Amsterdammers nmen vrijdag afscheid van burgemeester Eberhard van der Laan, die opgebaard ligt in het Concertgebouw. Rond kwart over acht vanochtend stonden de eerste mensen al te wachten voor de deuren open gingen.

Even voor achten werd de kist, die gemaakt is van hout uit het Vondelpark en waarop de drie Andreaskruisen uit het stadswapen te zien zijn, plechtig uit de ambtswoning gedragen. Vervolgens werd de kist met de rouwauto via de grachten richting het Museumplein gereden.

’Je beseft pas als iemand er niet meer is, wat voor gemis hij is.’

In de eindeloos lijkende rij staat een breed palet aan Amsterdammers, zoals hoogopgeleide Amsterdammers, acteurs zoals Jeroen Krabbé, maar ook medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdienst. Rond de kist staat een erewacht, die elk half uur wordt afgewisseld door Amsterdammers uit alle gelederen van de samenleving.

’Anderhalf uur gewacht’

„Je beseft pas als iemand er niet meer is, wat voor gemis hij is”, zegt Jules Oosterwegel uit Amsterdam. Hij is een van de mensen die al vroeg in de rij stond. Hij kijkt omhoog naar de tekst ’Zorg goed voor de stad en voor elkaar’, die Van der Laan in zijn afscheidsbrief schreef en die nu bij het Concertgebouw geprojecteerd is. „Ik denk dat dat iedereen aanspreekt.”

„Ik heb anderhalf uur in de rij gestaan, maar als het zes uur was geweest had ik het ook gedaan”, zei een emotionele Louis Dona uit Amsterdam-Noord. „Die man heeft dit verdiend.”

Eenmaal binnen krijgen mensen koffie en kunnen ze hun condoleances achterlaten. Op de achtergrond klinkt muziek en op de muren prijken foto’s van de burgemeester en ’zijn’ Amsterdammers. Tijdens het wachten worden herinneringen opgehaald. Van verre ruik je de bloemenzee rondom de eikenhouten kist, gemaakt van bomen uit het Vondelpark. Naast de tientallen boeketten, van onder anderen de koning en koningin, leggen de Amsterdammers vrijdag nog vele bloemen en kaartjes neer.

’Heel verdrietig’

„Ik ben heel verdrietig”, zegt Ben van Heyningen, als hij met tranen in zijn ogen naar buiten komt. Hij draagt een trui van de F-side, de harde kern van Ajax, waar hij lid van is. „Van der Laan heeft heel veel voor me betekend. Ik werkte 34 jaar als vuilnisman en was onterecht ontslagen. Ik ben toen een keer bij de burgemeester geweest, hij heeft één keer gebeld en toen kon ik meteen weer aan het werk. Zijn dood is een heel groot verlies voor de stad. Hij was ook een echte Ajacied.”

Wendy Sieger, die tegenwoordig in Abcoude woont, kwam vanochtend vroeg naar het Concertgebouw toe om Van der Laan een laatste groet te brengen. „Eberhard heeft zo veel gedaan voor de stad en onder zijn leiding is de stad zo veel beter geworden, dat dit toch wel het minste is wat ik terug kan doen.”

Vanavond is Eberhard nog thuis in de ambtswoning. Morgen is een besloten afscheid, eveneens in het Concertgebouw. Om 12.50 zullen alle klokken van de gemeentelijke torens in de stad luiden. Ook wordt het openbaar vervoer een minuut stilgelegd. Aansluitend volgt de begrafenis in besloten kring.

Eberhard van der Laan is 62 jaar geworden. Hij overleed vorige week aan de gevolgen van longkanker.