Nieuws/Buitenland
1371229
Buitenland

’Niet gefrustreerd’, aldus minister.

Stafchef John Kelly: ik stap niet op

WASHINGTON - De stafchef van het Witte Huis, John Kelly, heeft de geruchten ontzenuwd dat hij zo gefrustreerd is dat hij wil opstappen. „Ik vertrek niet, ook al lees ik dat steeds. En ik word ook niet ontslagen, denk ik. Ik heb de president net nog gesproken”, zei de oud-generaal donderdag tijdens de dagelijkse briefing, waar hij overigens zelden zelf verschijnt.

Kelly bekende dat het werk, met immens veel uitdagingen, hem zeer in beslag neemt. „Het is echt een heel zware baan. De zwaarste die ik ooit heb gehad, maar niet de beste. Dat was bij de Amerikaanse mariniers.” De ex-militair vertelde dat hij bij zijn aantreden in het Witte Huis tal van dingen had aangetroffen die waren uitgesteld, maar om oplossing vroegen. Hij voegde er lachend aan toe daadwerkelijk enige organisatie te hebben aangebracht .

Het belangrijkste probleem in de internationale betrekkingen is volgens Kelly de Korea-crisis. Hij was vol lof over het optreden van het ministerie van Buitenlandse Zaken in deze kwestie. Dat is opmerkelijk omdat president Trump de diplomatieke benadering van Pyongyang die minister Rex Tillerson voor ogen heeft tijdverspilling noemde.

Kelly zei ook dat hij niet is aangesteld om Trump of diens Twittergedrag in toom te houden. „Ik ben hier niet neergezet om hem te controleren, maar om ervoor te zorgen dat onze president de informatiestroom krijgt die hij nodig heeft om de beste beslissingen te nemen.”