Nieuws/Buitenland
1371722134
Buitenland

Lof van Republikeinen voor toespraak Biden

Senator Lisa Murkowski prijst de oproep tot eenheid.

Senator Lisa Murkowski prijst de oproep tot eenheid.

WASHINGTON - Ook politici uit de Republikeinse Partij van Donald Trump hebben positief gereageerd op de toespraak van Joe Biden. Senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney, die bekendstaat als criticus van zijn partijgenoot Trump, sprak volgens CNN over een „erg krachtige” speech.

Senator Lisa Murkowski prijst de oproep tot eenheid.

Senator Lisa Murkowski prijst de oproep tot eenheid.

Biden pleitte in zijn toespraak voor eenheid. Dat leverde hem een compliment op van de als gematigd bekendstaande senator Susan Collins. Ze omschreef de toespraak als een „oproep voor ons om samen te komen en elkaar niet langer te zien als tegenstanders, maar als mede-Amerikanen.” Ze zei bereid te zijn samen te werken met Biden om „gezamenlijke doelen” te bereiken.

De nieuwe president kan dergelijke steun goed gebruiken. Op dit moment heeft geen van de partijen een meerderheid in de Senaat. Dat betekent feitelijk dat de Democraten daar de dominante partij zijn, omdat vicepresident Kamala Harris de beslissende stem heeft als de stemmen staken. Biden heeft echter weinig speelruimte.

Eenheid

Ook de Republikeinse senatoren Lisa Murkowski en Pat Toomey prezen de speech. Toomey zei positief te zijn over „de oproep van president Biden tot nationale eenheid, en zijn belofte aan degenen die hem niet steunden dat hij toch een president zal zijn voor alle Amerikanen.”

Republikeinen en Democraten lagen de afgelopen jaren regelmatig op ramkoers. De recente bestorming van het Capitool leidde echter tot groeiende kritiek op Trump uit het Republikeinse kamp. Hoewel de oud-president nog steeds populair is bij een flink deel van de Republikeinse achterban, verwijten sommige politici uit zijn partij hem dat hij zijn aanhangers heeft opgehitst.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd