Nieuws/Binnenland
1371849
Binnenland

Belastingrapport Oranjes vrijdag openbaar

Prinses Juliana en prins Bernhard op archiefbeeld.

Prinses Juliana en prins Bernhard op archiefbeeld.

De commissie die heeft onderzocht of het Koninklijk Huis in de jaren zeventig extra belastingvoordeel heeft genoten, komt vrijdag met haar rapport. Haagse bronnen melden De Telegraaf dat drie hoogleraren hun bevindingen dan bekend zullen maken.

Prinses Juliana en prins Bernhard op archiefbeeld.

Prinses Juliana en prins Bernhard op archiefbeeld.

Naar het stuk wordt reikhalzend uitgekeken aan het Binnenhof. Vorig jaar december schreef premier Rutte dat het rapport binnen vier tot zes maanden af zou zijn. Inmiddels is er bijna een jaar verstreken. De Tweede Kamer heeft de behandeling van de begroting Koninklijk Huis er zelfs voor uitgesteld tot de laatste week voor de kerstvakantie.

In oktober 2016 bracht RTL een bericht over een geheime belastingdeal. Die zou inhouden dat leden van het Koninklijk Huis vanaf 1973 gecompenseerd zouden worden, omdat ze over hun privévermogen belasting moesten gaan betalen. De zender baseerde de berichtgeving op eigen onderzoek in het Nationaal Archief.

Ambtenaren van premier Rutte doken daarop in de archieven, maar konden hiervoor geen bewijs vinden. De Kamer besloot daarom dat er onafhankelijk onderzoek moest komen, om de bewering van RTL te checken.

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen leidde het onderzoek. Ander commissieleden zijn hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'eert en hoogleraar bestuurskunde Mark van Twist.

In Den Haag wordt er uiterst geheimzinnig gedaan over de inhoud van het rapport. Het Koninklijk Huis ligt gevoelig, omdat de minister-president er staatsrechtelijk verantwoordelijk voor is. Zeker als het gaat om belastingvoordeel, is de Tweede Kamer er erg op gespitst om het naadje van de kous te weten.

Het rapport zou behoorlijk omvangrijk zijn.