Nieuws/Binnenland
1371952
Binnenland

’Toeristen moeten in hotels blijven’

Chaos op Bali neemt toe

De chaos op vakantie-eiland Bali neemt met de dag toe, nu het onzeker is hoe lang de luchthaven open kan blijven en welke vluchten aankomen en vertrekken. Het aantal gestrande toeristen dat naar huis wil, begint zich op te hopen. Daaronder bevinden zich ook honderden Nederlanders.

Vulkaan Agung blijft vuur en rook spuwen. De grote klap moet volgens de Indonesische autoriteiten nog komen. Aswolken zijn levensgevaarlijk voor de luchtvaart. Op het vliegveld is het volgens ooggetuigen een janboel met rijen wachtenden. Niemand weet waar hij aan toe is. Het vliegverkeer is compleet verstoord.

Regie overgenomen

Reisorganisatie TUI roept toeristen dan ook op in hun hotels te blijven tot ze nader bericht krijgen wanneer en hoe ze kunnen vertrekken. „Het is in eerste instantie aan de vliegmaatschappijen om hun passagiers bij te staan en te verzorgen, maar wij hebben de regie voor onze eigen klanten nu overgenomen, nadat we klachten kregen. We staan in direct contact met de TUI-reizigers op Bali”, aldus de woordvoerster.

KLM laat weten vanaf vrijdag weer tussen Singapore en Denpasar te gaan vliegen, „voor zover de aswolken dat toelaten en dan alleen overdag. De luchthaven moet natuurlijk wel open zijn. Passagiers worden waar mogelijk ook omgeboekt naar onze partners om ze van het eiland weg te krijgen.”

Wie nog naar Bali op vakantie wil gaan, kan dat volgens de ANVR-reisbureaus voorlopig vergeten. „Er zijn gewoon niet genoeg vluchten en de situatie is te ongewis. We proberen gedupeerden van geval tot geval te helpen met andere bestemmingen. Kosteloos annuleren kan alleen de luchtvaart doen”, zegt TUI.

Sociale media

KLM benadert op dit moment Nederlandse reizigers die op Bali vastzitten. Ook via sociale media wordt advies gegeven en worden vragen beantwoord. „We doen ons uiterste best om iedereen die dat wil komende dagen naar huis te krijgen.”

De Calamiteitencommissie heeft vandaag een besluit genomen. Er is formeel op Bali een ramp vastgesteld met terugwerkende kracht tot 26 november. Dat betekent dat het Calamiteitenfonds financieel kan bijspringen om aangesloten touroperators in hun extra kosten door de vulkaanuitbarsting te dekken.

De consument profiteert daar ook van, als de vakantie moet worden afgebroken of noodgedwongen langer duurt. Als het vliegveld van Denpasar toch open blijft, eindigt de uitkeringsvatbare calamiteit weer met ingang van donderdag. Toeristen begrijpen daar helemaal niets van, is overal te horen.