Nieuws/Binnenland
1371988
Binnenland

’Drempel wordt anders te hoog’

Minister: geen verplichte cursus voor scootmobiel

Den Haag - Het kabinet ziet niets in een verplichte cursus voor rijden met een scootmobiel. Ouderenpartij 50Plus kwam gisteren met een voorstel om een soort rijbewijs in te voeren.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laat in reactie op het voorstel weten dat er aan gebruikers van scootmobielen en andere invalidenvoertuigen bewust geen zware eisen worden gesteld. „Anders wordt er een hoge drempel opgeworpen voor mensen voor wie dit soort voertuigen een laatste mogelijkheid is om zelf actief mobiel te blijven”, stelt de bewindsvrouw. Ze benadrukt dat er wel al cursussen bestaan.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Ongevallen

50Plus-Kamerlid Van Brenk vindt een verplichte cursus belangrijk. Ze stelt dat het aantal scootmobielen de komende jaren explodeert. „Nu zijn het er ruim 230.000 en de verwachting is dat het uitgroeit tot 600.000. Ik hoor in mijn omgeving dat het best vaak niet goed gaat. Dat bijvoorbeeld iemand in plaats van te remmen extra gas geeft.”

Volgend jaar komen de resultaten van een groot onderzoek naar ongevallen met scootmobielen. De minister laat weten dat ze na dit onderzoek wel gaat kijken of er maatregelen mogelijk zijn.