Nieuws

Advies: Regering moet meer betuttelen

Voor grote groepen Nederlanders is de financiële administratie een crime.

Voor grote groepen Nederlanders is de financiële administratie een crime.

APA

Amsterdam - De gemiddelde burger is lang niet zo zelfredzaam als de overheid denkt. Daarom moeten instanties meer mededogen hebben met mensen die hun financiële administratie laten versloffen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in een vanmiddag gepresenteerd advies.

Voor grote groepen Nederlanders is de financiële administratie een crime.

Voor grote groepen Nederlanders is de financiële administratie een crime.

APA

Dat advies valt te lezen als een pleidooi voor méér betutteling, en mínder participatiemaatschappij. Die laatste stelt „hoge eisen” aan het ’doenvermogen’ van burgers, stelt de WRR, een van de belangrijkste adviesorganen van de regering.

Verstandig

Veel Nederlanders, zowel hoog- als laagopgeleid, ontbreekt het volgens de Raad juist aan doenvermogen. „Kennis alleen is niet voldoende om van de bank af te komen, de eigen situatie te kunnen inschatten en de verstandige keuze vol te houden, ook als het tegenzit.”

Mensen maken belangrijke post niet open, vergeten boetes te betalen, leven niet gezond of komen niet in actie om bijvoorbeeld een pensioengat te dichten – zelfs als ze wéten dat dat niet goed voor ze is. Daar moet de overheid meer rekening mee houden, vindt de WRR.

Beperkt

„De meeste burgers zijn slechts beperkt in staat om steeds weer in actie te komen”, stelt de denktank. In stressvolle periodes, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, faillissement of ontslag, komt dat vermogen onder druk te staan. Een slechte zaak, want juist in die situaties moeten mensen in actie komen.

Toch is er „een behoorlijke verschil tussen wat wetgeving en beleid van burgers verwachten, en wat zij aankunnen”, constateert de WRR. Die kloof heeft ronduit vervelende uitwerkingen. „De overheid legt bijvoorbeeld automatische boetes op als een burger niet betaalt. Wie even niet oplet, of verzuimt te betalen, ziet zijn boetes in korte tijd oplopen tot een enorm bedrag.”

Ingrijpend

Dat moet anders, vindt de Raad. „Forse overtredingen verdienen forse sancties, maar kleine fouten moeten ook kleine gevolgen hebben. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat momenten van onoplettendheid en wilszwakte niet direct ingrijpende gevolgen hebben.”

Instellingen moeten daarom nagaan waarom iemand bijvoorbeeld een boete niet betaald heeft, stelt de WRR. „De overheid moet controleren in hoeverre er sprake is van niet willen of niet kunnen. Vervolgens dient ze haar reactie te laten afhangen van de aard van de situatie.” Bovendien „moeten burgers de ruimte krijgen om op hun schreden terug te keren en eerdere ’fouten’ te herstellen”.

Demissionair

Het WRR-rapport, geschreven onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Bestuurskunde Mark Bovens, is vanmiddag aangeboden aan demissionair staatssecretaris Dijkhoff (Justitie). Hij zal het advies waarschijnlijk aan zijn opvolger doorgeven.