Nieuws/Binnenland
1372771
Binnenland

Voortvluchtige man internationaal gezocht

Bedrijf maakt ruim 100.000 euro over naar Brabantse hacker

BOXTEL - Een 47-jarige man uit Boxtel wordt internationaal gezocht na een opvallende fraude. Hij heeft mogelijk honderdduizenden euro’s buitgemaakt door bij een internationale deal de e-mailaccounts van een Belgisch bedrijf te hacken. Volgens de politie is de man voortvluchtig. De woningen van de Brabander en enkele familieleden zijn woensdag doorzocht.

De man hackte de mailaccounts van een bedrijf in België. Dat stond op het punt vliegtuigonderdelen te verkopen aan een bedrijf in Jordanië. In de mails veranderde de Brabander het rekeningnummer waarop de Jordaniërs geld moesten overmaken. Die roken geen onraad en betaalden.

De fraude kwam aan het licht toen de Belgische verkoper ontdekte dat er geen geld was binnengekomen. Dat bleek te zijn terechtgekomen op rekeningen van de man.

Na ontvangst maakte de Brabander het geld snel over naar meer dan twintig vrienden en kennissen, die het geld opnamen en contant aan hem gaven. Die mensen worden verdacht van witwassen.

Met de verkoop was ruim een bedrag van een half miljoen euro gemoeid. Het is niet bekend hoeveel daarvan al was overgemaakt. Banken hebben ruim 100.000 euro teruggehaald.

Na het bedrog ging de verdachte nog een stap verder. Uit naam van het Belgische bedrijf stuurde hij een mail naar de politie, waarin zogenaamd de aangifte van fraude werd ingetrokken.