Nieuws/Binnenland
1372793
Binnenland

Slob: ’Bij voorbaat verloren wedstrijd’

Amsterdam - Minister Slob speelde woensdag naar eigen zeggen een „bij voorbaat verloren wedstrijd”. In een concertzaal in Amsterdam luisterde hij naar honderden boze leerkrachten, die hogere salarissen en lagere werkdruk eisen. Extra geld heeft Slob niet.

Een uur lang luisterde hij naar de frustraties van tientallen leerkrachten in het basisonderwijs. Bij Slobs vuurdoop als minister voor onderwijs waren circa vijfhonderd leerkrachten aanwezig.

Het evenement, een initiatief van actiegroep ’PO in actie’, was aangekondigd als een ’meet-up’. Die term is bekend van de campagne van Jesse Klaver, die tijdens zijn meet-ups kritiekloos door zijn achterban werd toegejuicht. De sfeer was deze woensdag niet echt positief, al klonk er alom waardering voor het feit dat Slob er toch maar mooi stond. „Slob toonde heel veel empathie en betrokkenheid”, aldus lerares Lauri van de Wetering (60) uit Oegstgeest. „Maar ja, al die mooie woorden, daar koop je natuurlijk niks voor. ”

Al aan het begin van de bijeenkomst had Slob een vervelende mededeling: „Ik sta hier een beetje dubbel. Ik vind het heel gaaf om hier met jullie te spreken. Maar wat betreft de financiën kan ik niet leveren, vanwege afspraken in het regeerakkoord.” Dat leidde tot rumoer en boe-geroep uit de zaal.

„Confronterend en inspirerend”, noemde Slob de bijeenkomst na afloop tegenover De Telegraaf. „Confronterend, omdat ik weet dat er problemen zijn en ik beperkte middelen heb om die op te lossen. Inspirerend vanwege de passie en de power van deze leerkrachten.” Slob zei dat hij zelf niet betrokken was bij de totstandkoming van het regeerakkoord, waar weinig in stond over het lerarentekort. De regering trekt deze kabinetsperiode tot 450 miljoen euro uit om het lerarentekort aan te pakken, maar meer kon Slob niet toezeggen. „Wat dat betreft speelde ik bij voorbaat al een verloren wedstrijd.”

De kritiek uit de zaal was niet mals. De bonden willen jaarlijks 1,4 miljard euro extra zien. Waarom trekt het kabinet geen 1,4 miljard uit voor onderwijs, maar wel voor de omstreden afschaffing van de dividendbelasting? Leuk dat het kabinet tot 450 miljoen extra uittrekt om het lerarentekort terug te dringen, maar volgend jaar komt slechts 10 miljoen extra beschikbaar. Wat gaat Slob nu doen om het acute tekort aan leerkrachten aan te pakken? Deze vragen konden op luid applaus van de zaal rekenen.

Slob kon alleen maar beloven zich ’met volle energie’ in te zetten om iets te doen aan het lerarentekort. Dat betekent waarschijnlijk dat de bonden voor dinsdag 12 december oproepen tot een staking.