Nieuws/Binnenland
1373490
Binnenland

Appen in auto voor ambtenaren in de ban

Den Haag - Chauffeurs van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen binnenkort niet meer appen achter het stuur. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil dat technisch onmogelijk maken. „Goed voorbeeld doet goed volgen.”

Ook de chauffeur van de bewindsvrouw moet eraan geloven en alle mensen die werken bij Rijkswaterstaat. Het idee om te beginnen bij eigen medewerkers kwam van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

De minister wil ook met andere werkgevers in gesprek om een einde te maken aan appen tijdens het rijden. „Er zijn volop technische snufjes. De smartphone is een grote zorg. Dagelijks zien we slingerende fietsers en automobilisten”, zegt Van Nieuwenhuizen. „We moeten er met z’n allen voor zorgen dat we dit niet meer willen.”

Er komt komend jaar ook een nieuwe overheidscampagne die verkeersgebruikers waarschuwt voor de gevaren appen en bellen tijdens het rijden. Verder gaat de bewindsvrouw in gesprek met haar collega op het ministerie van Justitie en Veiligheid over strengere straffen. Er wordt al gewerkt aan een voorstel om automobilisten die een ongeluk veroorzaken door spelen met hun mobiel harder aan te pakken.