Nieuws/Binnenland
137359164
Binnenland

Duits persbureau:

’Nederlandse sekteleider (58) verdacht van gijzeling en misbruik kinderen’

Ingang van het klooster waar de sekte verbleef.

Ingang van het klooster waar de sekte verbleef.

GOCH - De 58-jarige Nederlander die woensdagochtend werd opgepakt in een klooster in het Duitse dorp Goch, wordt verdacht van ’ernstig seksueel misbruik’. Ook kinderen zouden, in tien zaken tussen 2006 en 2008, zijn misbruikt door de verdachte, die wordt beschouwd als de ’profeet’ van de Orde der Transformanten.

Ingang van het klooster waar de sekte verbleef.

Ingang van het klooster waar de sekte verbleef.

Dat heeft een woordvoerder van de officier van justitie bij de rechtbank van Kleve verklaard aan het Duitse persbureau DPA. De Nederlander - het zou gaan om Robert B. - wordt verder verdacht van twee verkrachtingen in Goch vorig jaar en het gijzelen van een 25-jarige vrouw.

Deze Nederlandse zou nog maar korte tijd in Goch, net over de grens bij Nijmegen, verblijven. Betrokkenen reppen van ’ongeveer tien dagen’. Ook wordt de man verdacht van zware mishandeling van een Nederlandse aanhanger of voormalig aanhanger van de religieuze groepering.

De 58-jarige Nederlander blijft voorlopig vastzitten, tot het proces plaatsheeft, meldt een aanwezige bij de rechtbank van Kleve kort nadat de verdachte om tien voor half zeven in de avond werd voorgeleid. Dat proces moet over in principe over uiterlijk een half jaar plaatshebben.

De verdachte, de leider van de beweging, werd woensdag gearresteerd tijdens een grote operatie. De politie was op de plek van een voormalig klooster een vermoedelijke sekte tegengekomen. De Nederlandse vrouw zou daar tegen haar wil zijn vastgehouden. Ze werd meegenomen en in veiligheid gebracht. De agenten troffen in totaal 54 mensen aan op het complex, onder wie tien kinderen.

Directeur Camiel Engelen van de Nederlandse gemeenschap in Goch vertelde deze krant woensdag dat de vrouw in zijn ogen ’ontvoerd was door de politie’. ,,Ze sloeg en schopte en schreeuwde dat ze wilde blijven. Ik kreeg van de politie een geweer op me gericht en moest op de grond liggen.”