Nieuws/Buitenland
1374069
Buitenland

Trump tegen May: let niet zo op mij

WASHINGTON/LONDEN - De Amerikaanse president Donald Trump is in een tweet uitgevallen naar de Britse premier Theresa May. „Let niet zo op mij, beter leg je de focus op het radicale islamitische terrorisme dat plaatsvindt in Groot-Brittannië. Bij ons gaat alles prima hoor.”

May had kritiek geuit op Trump na het doorsturen van berichten van Jayda Fransen, een leidster van het extreemrechtse Britain First.

Een van de berichten betrof een video uit Nederland. „Moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar”, luidde het bijschrift van Fransen. Eerder had de Nederlandse ambassade in Washington Trump al gewezen op het feit dat de minderjarige verdachte uit het filmpje „in Nederland is geboren en getogen.”

Trump stuurde zijn reactie op May aanvankelijk naar het verkeerde adres. De twitterhandle ’@theresamay’ die hij oorspronkelijk gebruikte in zijn tweet is niet van de Britse premier. De Amerikaanse president corrigeerde dit foutje snel.

De reacties op Trump in Groot-Brittannië logen er niet om. Burgemeester Sadiq Khan van Londen betichtte de president ervan een extremistische organisatie te promoten. Hij is niet welkom voor een staatsbezoek, aldus Khan. Minister Amber Rudd van Binnenlandse Zaken vindt ook dat Trump verkeerd zat, maar houdt wel vast aan de waardevolle relatie die de Britten en de Amerikanen hebben.

Brendan Cox, de weduwnaar van Jo Cox, de parlementariër die in 2016 door een rechtse extremist werd vermoord, is ronduit woedend. „Er is elke dag een schietpartij in uw land, het aantal moorden in de VS is vele malen hoger dan in de UK, uw gezondheidszorg is een schande en u krijgt geen wet door het Congres. Ik zou daar maar eens op focussen”, aldus Cox tegen Trump in een tweet.