Nieuws/Binnenland
1374511204
Binnenland

Coronacrisis: woensdag 18 maart

LIVE | Bijna 600 doden in Spanje door corona

Amsterdam - 31 december 2019 werd voor het eerst het coronavirus Covid-19 vastgesteld bij een persoon in China. Inmiddels verspreidt het virus zich over de hele wereld. Het aantal besmettingen wereldwijd is vastgesteld bij ruim 198.000. Meer dan 7900 mensen overleden aan het virus en 81.000 personen herstelden. Volg alle laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis in dit liveblog.

In Nederland zijn nu 58 mensen overleden aan de ziekte. Het virus is bij 2051 personen geconstateerd. Bekijk hier de kaart van Nederland.

Lees de laatste ontwikkelingen in het liveblog van donderdag 19 maart.

De hoofdpunten van het corona-nieuws:

Financieel-economisch corona-nieuws:

Uit de sportwereld:

Uit de entertainmentwereld:

  • Coronaverveling? Dit kun je lezen en kijken
  • Ondanks coronacrisis: DWDD eindigt gewoon volgende week vrijdag
  • Presentatoren Songfestival: Het is niet anders
  • Ook tv-programmering in chaos door corona
  • Geëmotioneerde Anouk besluit om in Marrakesh te blijven
  • Lee Towers en zijn vrouw Laura moeten noodgedwongen langer overwinteren op Curaçao: ’We raken niet in paniek…’

Bijna 600 doden in Spanje

Het aantal coronavirusinfecties in Spanje is woensdag met ongeveer 2000 gestegen tot 13.716. Het aantal doden ging binnen 24 uur omhoog van 525 naar 598, meldde het ministerie van Volksgezondheid in Madrid.

Na Italië is Spanje het land in Europa dat momenteel het zwaarst wordt getroffen door de coronacrisis.

In Spanje heeft de regio Madrid het meest te lijden. Daar telden de autoriteiten woensdagavond meer dan 5600 mensen die besmet zijn met het coronavirus. Het dodental staat daar op 390.

Amerikaans congreslid besmet met coronavirus

Het Amerikaanse congreslid Mario Diaz-Balart heeft woensdag bekendgemaakt dat hij besmet is met het coronavirus. De Republikein is het eerste lid van het congres dat geïnfecteerd is met de longziekte.

In een verklaring liet hij weten sinds zaterdag in quarantaine te zitten in zijn appartement in Washington nadat hij koorts en hoofdpijn kreeg. Uit een test blijkt nu dat Diaz-Balart besmet is met het virus. „Ik wil iedereen laten weten dat ik me een stuk beter voel”, aldus de politicus.

Grenzen Israël dicht

Israël is vanaf woensdagavond potdicht voor buitenlanders. Om besmetting met het coronavirus in te dammen, heeft het land zijn grenzen gesloten voor mensen die er niet wonen.

De afgelopen tijd waren bijvoorbeeld toeristen nog welkom, als ze konden aantonen dat ze na aankomst twee weken privé in quarantaine gingen. Maar dat mocht niet in hotels.

Volgens de autoriteiten telt het land ruim vierhonderd geïnfecteerden. Er zijn nog geen doden door het coronavirus geregistreerd.

Nederland sluit grens vanaf donderdagmiddag voor niet EU-burgers

Nederland sluit in de strijd tegen het coronavirus vanaf donderdagmiddag 18.00 uur zijn grenzen voor burgers van buiten de Europese Unie. De maatregel geldt voor een periode van dertig dagen.

Leiders van EU-lidstaten gingen dinsdag akkoord met het op slot zetten van de Schengenzone. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone.

Voor een aantal groepen is een uitzondering op het verbod. Het gaat onder anderen om zorgpersoneel, grenswerkers, diplomaten, hulpverleners van internationale organisaties, medewerkers van het goederenvervoer, militairen en transitpassagiers die via Nederland verder willen reizen.

Aantal patiënten met corona op ic’s toegenomen

Het aantal patiënten met het nieuwe coronavirus dat is opgenomen op de intensivecareafdelingen, is in een dag tijd met ruim een kwart toegenomen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) meldde dinsdagavond nog het aantal van 139. De teller van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) stond woensdag op 177. Dat is 27 procent meer.

De toename is relatief kleiner dan een dag eerder. Maandag lagen 96 patiënten met Covid-19 op de intensive care. De stijging naar 139 op dinsdag betekende een toename van bijna 45 procent. Het aantal bedden op de ic’s is tot nog toe toereikend om de toestroom van besmette mensen aan te kunnen, aldus de NVIC.

Bruins liet dinsdagavond nog aan de Tweede Kamer weten dat de ziekenhuizen bedden vrijmaken en dan zo’n 575 patiënten met het coronavirus kunnen helpen op de ic’s. Dat aantal kan door verdere maatregelen nog met 350 toenemen. Ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld plannen om operatiekamers tijdelijk als ic-afdeling te gebruiken.

Sterke stijging aantal doden Frankrijk

Het dodental door het coronavirus in Frankrijk is de afgelopen 24 uur sterk gestegen. De Franse gezondheidsautoriteiten meldden 89 nieuwe sterfgevallen, waardoor het totaal naar 264 opliep.

Frankrijk verkeerde woensdag voor de tweede dag in een lockdown-situatie, waarmee het verspreiding van het virus wil indammen. Het aantal besmettingen nam van 7730 toe tot 9134.

Van de patiënten zijn er 931 slecht aan toe.

Miljoenen mondkapjes

Enkele miljoenen mondkapjes komen snel beschikbaar voor Nederland, in de komende dagen. Dat verwacht minister Bruins. In een debat over de coronacrisis zei hij dat woensdag 140.000 mondkapjes beschikbaar zijn gekomen.

Er is een tekort aan mondkapjes die nodig zijn als bescherming tegen het coronavirus. Volgens de minister is het een „echt gevecht” om genoeg beschermingsmiddelen te krijgen voor de zorg. Er zijn veel kapers op de kust, zei hij.

Merkel: historische taak

Angela Merkel noemt de bestrijding van het coronavirus een historische taak. Ze roept de Duitse bevolking op tot solidariteit en discipline. Bedrijven krijgen steun, beloofde ze in een nationaal uitgezonden toespraak.

„Het is een historische taak en die is alleen gemeenschappelijk het hoofd te bieden”, aldus bondskanselier Merkel op televisie. Ze spreekt over de grootste uitdaging voor het land sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is een serieuze zaak die dan ook serieus moet worden genomen, maant ze haar landgenoten.

Het was de eerste tv-speech van Merkel waarin ze zich direct tot de Duitse bevolking richtte, afgezien van haar nieuwjaarstoespraken, aldus Duitse media.

Kerkklokken luiden kwartier lang

Kerkklokken in heel het land worden woensdag een kwartier lang geluid tussen 19.00 uur en 19.15 uur. Hiertoe had de Raad van Kerken opgeroepen om zo „een boodschap voor hoop en troost” te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus.

Het is de bedoeling dat de kerkklokken ook op woensdag 25 maart en 1 april worden geluid. „Met deze ’klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen”, aldus de organisatie.

Op Twitter laten veel mensen weten de kerkklokken te horen luiden in hun woonplaats. „Mooi” en „Indrukwekkend”, wordt dat genoemd. Andereren vinden het een beetje onheilspellend.

Vuurwerkbranche doneert veiligheidsbrillen

De vuurwerkbranche doneert in de strijd tegen het coronavirus 100.000 veiligheidsbrillen aan zorginstellingen en ziekenhuizen. Diverse winkeliers en importeurs hebben inmiddels al vuurwerkbrillen gedoneerd aan lokale ziekenhuizen of zorginstellingen, zegt een woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Gevangenen in isolatie

Een twintigtal gevangenen in verschillende penitentiaire inrichtingen in Nederland zijn geïsoleerd omdat ze mogelijk het coronavirus onder de leden hebben. Ze hebben lichte klachten die op de ziekte zouden kunnen wijzen, vooral verkoudheid, hoesten en koorts.

Het ministerie wil niet zeggen om hoeveel gedetineerden het gaat, maar volgens ingewijden zijn het er ongeveer twintig. Zeker twee van hen zitten vast in de gevangenis in het Brabantse Grave, meldt EenVandaag.

Omdat er nog maar weinig tests beschikbaar zijn, worden ook gevangenen alleen als ze erg ziek zijn getest op het coronavirus. Uit voorzorg zijn de zieken afgezonderd. Verder mogen gedetineerden in deze gevangenissen alleen nog in kleinere groepen samenkomen om bijvoorbeeld te sporten of te werken.

Schiphol sluit 5 van 7 pieren om coronacrisis

Schiphol bouwt activiteiten af nu het aantal passagiers met ruim 60 procent is afgenomen en er veel minder vluchten zijn als gevolg van de coronacrisis. De luchthaven sluit vijf van de zeven pieren en mikt erop dat dit volgende week dinsdag ingaat.

Dit betekent dat Schiphol in sterk afgeslankte vorm openblijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken. Dan gaat het onder meer om repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen.

De bedoeling is dat vanaf dinsdag alleen de D- en E-pier nog in gebruik zijn voor passagiersvluchten. De opstelplaatsen voor vliegtuigen bij de overige pieren worden gebruikt als tijdelijke parkeerplaats voor de vliegtuigen die langere tijd aan de grond zullen staan.

Regels vrachtwagenchauffeurs versoepelen

Het kabinet overweegt de regels voor rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs te versoepelen zodat de aanvoer van medicijnen en voeding niet in de knel komt. Europa is bereid toe een oogje toe te knijpen als het gaat om deze regels.

Dat meldt minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen na een videovergadering met Europese transportministers. Zelf belde ze in vanuit haar huis in Rotterdam. De bewindsvrouw blijft twee weken thuis na een ontmoeting met een Indonesische collega die besmet bleek te zijn met het coronavirus.

Van Nieuwenhuizen is in gesprek met de vervoerssector over de regels voor vrachtwagenchauffeurs. Voorop staat dat de verkeersveiligheid of sociale arbeidsomstandigheden van chauffeurs niet in gevaar mogen komen door te nemen maatregelen, beklemtoont ze.

Minder treinen

Vooruitlopend op de speciale basisdienstregeling van de NS die zaterdag van start gaat, moeten reizigers er rekening mee houden dat er ook donderdag en vrijdag fors minder treinen dan gebruikelijk rijden. „Bij NS stijgt het aantal ziekmeldingen, waardoor we genoodzaakt zijn om ritten te schrappen”, aldus een woordvoerster.

Hoe het er donderdag en vrijdag precies gaat uitzien, kon ze nog niet zeggen. Het is wel de bedoeling zoveel mogelijk treinen te laten rijden, zodat mensen met cruciale beroepen naar hun werk kunnen blijven gaan. „De reisplanner is minimaal één dag van tevoren bijgewerkt. We adviseren reizigers deze kort voor vertrek te raadplegen.”

Vanaf zaterdag gaat de speciale basisdienstregeling van start. Op alle stations in heel Nederland vertrekt nog maar twee keer per uur in beide richtingen een trein. Volgens de NS en ProRail kunnen op deze manier artsen en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan.

Airbnb: reserveringen kosteloos annuleren

Wie in de komende weken op vakantie zou gaan en een onderkomen had gehuurd via Airbnb, kan die verblijfplek kosteloos annuleren. Alle gemaakte kosten, ook de servicekosten, worden terugbetaald, laat het verhuurplatform weten. Het gaat om alle reserveringen die op of voor 14 maart zijn gemaakt tot en met de incheckdatum van 14 april.

Airbnb voert ook een optie voor ’flexibel reserveren’ in. Verhuurders die flexibel zijn met de mogelijkheid tot annuleren worden daarvoor beloond, belooft het platform. Ze worden bijvoorbeeld beter vindbaar.

In Italië heeft Airbnb een project opgezet voor artsen en verplegers die tegen het coronavirus strijden. Zij kunnen gratis een onderkomen krijgen. Airbnb neemt twee maanden lang alle kosten voor zijn rekening.

Lombardije vreest instorten gezondheidssysteem

De gouverneur van de zwaar door het coronavirus getroffen Italiaanse regio Lombardije vreest dat het systeem voor gezondheid in het gebied instort. Volgens de gouverneur nadert het moment dat zieken geen behandeling meer kunnen krijgen.

„Helaas gaan de aantallen besmettingen niet naar beneden, ze blijven hoog”, zegt hij. „Binnenkort zijn we niet meer in staat de zieken een behandeling te geven.”

In Lombardije zijn bijna de helft van de ruim 30.000 besmettingen in Italië vastgesteld. In de regio liggen Milaan en het heftig getroffen Bergamo. In de afgelopen 24 uur stierven 319 mensen waardoor het totaal aantal doden in de regio op 1959 komt.

New York wil hulp leger

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, wil dat het Amerikaanse leger de stad komt helpen in de strijd tegen het coronavirus. Volgens hem heeft het leger „buitengewone medische capaciteiten” die zijn stad nu goed kan gebruiken.

De grootste stad van de VS heeft te maken met een snel toenemend aantal besmettingen. Het aantal ligt nu net onder de duizend mensen. New York is daarmee een van de zwaar getroffen regio’s in de VS.

De Amerikaanse president Donald Trump zet twee hospitaalschepen van de marine in voor de opvang en behandeling van coronapatiënten. Een van de schepen gaat naar New York en het andere naar een plaats aan de westkust.

De aankondiging van Trump kwam kort nadat de burgemeester van New York Bill de Blasio had gevraagd om steun van het leger bij de opvang van de patiënten.

In de VS zijn 7087 besmettingen vastgesteld. Er zijn 97 mensen aan de gevolgen overleden. In alle vijftig staten is het virus nu opgedoken.

Geen Koningsdag op ambassades

Het is al net zo’n traditie als Koningsdag zelf: de viering van deze dag op alle ambassades wereldwijd. Maar het coronavirus gooit ook hier roet in het eten. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de viering van koningsdag op alle ongeveer 150 Nederlandse ambassades en andere diplomatieke posten in het buitenland afgelast.

„Gezien de coronacrisis die wereldwijd om zich heen grijpt is het logisch dat dit jaar wordt afgezien van de gebruikelijke festiviteiten”, zegt Blok.

Ook voor veel Nederlanders in het buitenland is de jaarlijkse viering van Koningsdag een feestelijk hoogtepunt. Van Abuja tot Zagreb vieren Nederlanders met bitterballen en oranjebitter de verjaardag van de koning. Het voor bedrijven een van de netwerkbijeenkomsten van het jaar. Afhankelijk van het land komen er tientallen tot enkele honderden mensen op af.

Eerder werd Koningsdag in Maastricht al afgelast.

Artsen laten zich bijpraten

Artsen zijn massaal op zoek naar belangrijke informatie voor hen over het nieuwe coronavirus. Voor een onlinebijscholingssessie van internist-viroloog Eric van Gorp en viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC hebben zich al bijna 10.000 artsen, onder wie veel huisartsen, en andere hulpverleners ingeschreven, meldt Medisch Contact.

Ryanair stopt

Ryanair houdt volgende week vrijwel al zijn vliegtuigen aan de grond vanwege de coronacrisis, heeft het bedrijf laten weten. De Ierse prijsvechter schrapt komende dagen al meer dan 80 procent van zijn vluchten en denkt dat er na dinsdag 24 maart nagenoeg geen vluchten meer zullen vertrekken. Dan zal de luchtvaartmaatschappij alleen nog een zeer klein aantal vluchten uitvoeren om essentiële verbindingen in stand te houden, voornamelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt naar een andere vorm voor de Nationale herdenking op 4 mei op de Dam en de nationale viering van Bevrijdingsdag op 5 mei. De vorm moet passen bij de vele maatregelen die gelden wegens de uitbraak van het coronavirus. Of dat betekent dat er geen massale bijeenkomst is op 4 mei in de Dam in Amsterdam wil een woordvoerder van het comité niet bevestigen.

„De richtlijnen van de overheid zijn leidend”, zegt hij. Die houden onder meer in dat mensen niet in grote groepen bij elkaar moeten komen en dat er onderling een afstand van 1,5 meter bewaard moet worden.

Britse scholen

Scholen in Schotland en Wales gaan vanaf vrijdag dicht vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De Britse premier Boris Johnson verklaarde dat ook het dichtgaan van de scholen in Engeland dreigt.

Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon hebben scholen te weinig medewerkers om alles open te houden.

In Groot-Brittannië is het aantal besmettingen ondertussen naar 2626 gestegen, 676 meer dan dinsdag. Het dodental staat op 71.

Trams en bussen

Er rijden nog minder bussen en trams in Den Haag en Utrecht. De openbaarvervoerbedrijven HTM en U-OV passen de dienstregeling verder aan. In Utrecht rijdt onder meer de Uithoflijn voorlopig niet meer. Op andere verbindingen rijden bussen en trams alsof het zondag is.

De wijziging in Utrecht gaat vrijdag in. In Den Haag geldt de aanpassing vanaf maandag. De vervoerders hadden de dienstregeling al eerder veranderd vanwege maatregelen van de overheid.

De afgelopen dagen maken steeds minder mensen van het openbaar vervoer gebruik. Tegelijk melden steeds meer medewerkers zich ziek, meldt de Utrechtse vervoerder U-OV.

Grens VS-Canada dicht

De Verenigde Staten sluiten hun grens met Canada voor personenverkeer dat niet noodzakelijk is. President Donald Trump maakte dat bekend.

De sluiting geldt niet voor de handel. Wanneer de grens precies sluit is nog niet duidelijk. Trump zei later met details te komen.

Belgen massaal naar buiten

De Belgische beperkende maatregelen vanwege het coronavirus lokken Brusselaars door het mooie weer de parken in. De burgemeester van Brussel heeft daarom besloten ’de groene long’ van de stad, het Ter Kamerenbos, af te sluiten voor automobilisten.

Volgens de nieuwe regeringsrichtlijnen moeten de Belgen tot en met 5 april „binnenblijven, tenzij een verplaatsing essentieel is”, zoals naar de supermarkt gaan, waar strenge regels gelden. Fietsen of wandelen in de buitenlucht mag wel. Bij voorkeur alleen, maar een luchtje scheppen met gezinsleden of een vriend(in) is toegestaan. Daarbij worden mensen geacht afstand van elkaar te houden.

Ook in Antwerpen gaan veel mensen naar buiten. Daar dreigt de overheid het grootste park van de stad, het Rivierenhof’ te sluiten als de bezoekers „hun verantwoordelijkheid niet nemen.” Er wordt nog in groepen gesport en gepicknickt. In België geldt sinds vandaag een samenscholingsverbod.

Infectieradar RIVM offline

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de infectieradar die dinsdag online was gegaan snel weer offline gehaald, omdat de website verouderd was.

Het ging om een website die in 2009 al was gebruikt bij de Mexicaanse griep. „Wij hebben die site nu te snel opnieuw gelanceerd. De website raakte snel overbelast en bleek ook niet meer aan alle eisen te voldoen”, aldus de woordvoerder.

De infectieradar was bedoeld om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de ontwikkeling van het coronavirus. Er is namelijk niet voldoende capaciteit om mensen met lichte klachten te testen. 100.000 Nederlanders konden elke week informatie doorgeven over hun gezondheid.

Het RIVM heeft nog geen alternatief voor de infectieradar.

Korpschef politie: niet-spoedeisende taken uitstellen

De politie bekijkt of het mogelijk is om een aantal niet-spoedeisende politietaken uit te stellen of anders vorm te geven. Dat zei korpschef Erik Akerboom via een video. Hoe de andere aanpak eruit gaat zien, moet nog duidelijk worden.

„Het coronavirus verspreidt zich steeds verder en dat heeft ook gevolg voor het werk van de politie”, zei Akerboom. „Als politie gaan we door met doen wat nodig is om de veiligheid in de samenleving te waarborgen. We helpen burgers zoveel mogelijk en blijven in contact. Er zijn veel manieren om contact te hebben.”

Hij doelt daarmee op bijvoorbeeld bellen, mailen of whatsappen. Echter, voegde hij daaraan toe: „Juist nu is contact met burgers belangrijk. Het blijft belangrijk om de straat op te gaan.”

Boete in Frankrijk voor onnodige verplaatsing valt fors hoger uit

Fransen die zonder geldige reden de deur uitgaan, krijgen een veel hogere boete dan eerst was aangekondigd. Die zou in eerste instantie 38 euro zijn en in bepaalde gevallen kunnen oplopen tot 138 euro. Maar bij de officiële bekendmaking van de sancties blijken de bedragen te beginnen bij 135 euro. In bepaalde gevallen kunnen boetes oplopen tot 375 euro, berichtten Franse media woensdag

De regering heeft bepaald dat de bevolking vijftien dagen lang niet zonder geldige redenen de woning mag verlaten. De Franse minister van Gezondheid, Olivier Véran, heeft woensdag beklemtoond dat hij gelooft dat het aantal besmettingen met het gevreesde nieuwe coronavirus over acht tot twaalf dagen zal beginnen af te nemen, als de mensen maar niet onnodig de deur uitgaan.

Franse ic’s in noordoosten overbelast

Het Franse leger heeft zes ernstig zieke coronapatiënten naar een militair medisch centrum overgebracht om overbelaste ziekenhuizen in het noordoosten van het land te ontlasten. De zes zijn vanuit Colmar en Mulhouse naar de zuidelijke havenstad Toulon gevlogen waar meerdere militaire ziekenhuizen zijn.

Frankrijk worstelt met de sterke stijging van het aantal coronapatiënten. Volgens een arts in een ziekenhuis in het noordoosten wordt het hospitaal „de afgelopen drie dagen overspoeld met noodgevallen.” Het gebied wordt erg zwaar getroffen en de gezondheidszorg loopt er op zijn laatste benen. Mulhouse heeft 1800 gevallen van het coronavirus geteld en er komen er circa 300 per dag bij.

Honderden miljoenen jongeren niet naar school

Wereldwijd kunnen zo’n 850 miljoen scholieren en studenten geen onderwijs volgen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. VN-organisatie UNESCO zegt dat 113 landen scholen hebben gesloten.

„Het aantal kinderen, jongeren en volwassenen dat door Covid-19 niet naar school of de universiteit gaat is omhoog geschoten”, concludeert de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

UNESCO meldt dat 102 landen hebben besloten tot landelijke schoolsluitingen en in nog eens 11 landen is een deel van de onderwijsinstellingen dicht. „Als ze daar ook overgaan tot landelijke sluitingen, wordt het onderwijs van miljoenen anderen ook verstoord.”

Bijna 500 patiënten België in ziekenhuis

Er zijn de afgelopen 24 uur 243 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in België. Dat is de grootste stijging tot nu toe. Honderd van hen liggen op de intensive care. Het aantal besmettingen is opgelopen met 243 tot 1.486.

Duitsland: 10.000 besmettingen

Het aantal besmettingen in Duitsland met het nieuwe coronavirus is tot boven de 10.000 gestegen. Bondskanselier Angela Merkel zal zich woensdagavond in een televisietoespraak tot de bevolking richten.

Volgens de laatste stand hebben in Duitsland 10.087 mensen het virus onder de leden. Er zijn 26 mensen aan de gevolgen van de besmetting overleden.

Volgens een woordvoerder van de Duitse regering zal Merkel in haar toespraak geen nieuwe maatregelen aankondigen. Ze zal een oproep doen aan de inwoners om de huidige beschermende maatregelen ter harte te nemen.

Malta staakt vliegverkeer om coronavirus

Malta gaat vanaf zaterdag passagiersvluchten weren om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Vliegtuigen die vracht vervoeren of worden ingezet om mensen te repatriëren mogen nog wel landen.

Op Malta, een kleine EU-lidstaat in de Middellandse Zee, zijn tot dusver 38 coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat in vrijwel alle gevallen om mensen die het virus opliepen in het buitenland.

Uitkomst geheim

De Indonesische president Joko Widodo en enkele andere bewindslieden zijn getest op het coronavirus, maar de uitkomst wordt niet bekendgemaakt. Het ministerie van Gezondheid zegt geen uitslagen van dergelijke medische onderzoeken openbaar te maken. Widodo en de anderen die een coronatest ondergingen, maken het goed volgens het ministerie, berichtte The Jakarta Post woensdag.

Koningin Willem-Alexander en koningin Máxima zijn recent op staatsbezoek in Indonesië geweest en hebben Widodo en ministers ontmoet, onder wie twee bewindslieden die ook zijn getest.

Corona-lijn

Een speciale telefoonlijn die vorige week is geopend voor ouderen die als gevolg van coronamaatregelen lijden onder toenemende eenzaamheid, staat roodgloeiend. Op piekmomenten zitten er vijftien medewerkers en vrijwilligers tegelijk aan de telefoon (0348 - 466666), aldus de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO).

Er is niet geteld, maar er moet al duizenden keren zijn gebeld, schat de initiatiefnemer in. Mensen willen hun verhaal kwijt en hun angsten uiten, maar hebben ook tal van praktische vragen, meldt een zegsvrouw van de bond. De lijn was aanvankelijk acht uur per dag open, maar inmiddels twaalf: van 09.00 tot 21.00 uur. De lijn wordt beantwoord door mensen op het kantoor van de ANBO in Woerden, andere nemen de lijn thuis aan. Er worden ook terugbelafspraken gemaakt.

China stuurt hulp en begint met proef

China stuurt duizenden testkits en medische beschermingsmiddelen naar Polen. Het gaat onder meer om 20.000 mondmaskers en 5000 beschermende pakken, meldt het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken.

„Hoewel de strijd tegen het coronavirus nog gaande is in China, besloten ze solidariteit te tonen met Polen en ons land te helpen door testen te sturen waarmee Covid-19 kan worden vastgesteld”, zegt het ministerie.

China had ook al toegezegd medische apparatuur naar zwaar getroffen te landen te zullen sturen, zoals Italië en Zuid-Korea. Sommige Europese landen kondigden juist maatregelen aan om de export van medische beschermingsmiddelen aan banden te leggen. Zo hopen ze tekorten in eigen land te voorkomen.

Naast de hulp hebben Chinese wetenschappers een begin gemaakt met het uitproberen bij mensen van een „doeltreffend” vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Het ministerie van Defensie in Peking heeft bekendgemaakt dat het vaccin is ontwikkeld onder leiding van epidemioloog Chen Wei.

’Virus kan uren overleven’

Het nieuwe coronavirus kan urenlang overleven op oppervlaktes of in de lucht. Dat blijkt uit een door de Amerikaanse overheid gefinancierd onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

Wetenschappers ontdekten dat het virus na twee tot drie dagen nog te detecteren is op plastic en roestvrij staal en tot 24 uur op karton. Het team van wetenschappers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en van de universiteiten van Californië, Los Angeles en Princeton gebruikte een vernevelaar om een hoestende of niezende persoon te simuleren en stelde vast dat het virus nog drie uur in de lucht te vinden was.

Er is wel kritiek van enkele wetenschappers op het onderzoek. Ze zeggen dat de dreiging vanuit de lucht mogelijk overdreven kan zijn.

Lock-down Nederland

Mocht het zorgsysteem overbelast raken, dan is het ook in Nederland ’denkbaar’ dat er meer winkels dichtgaan en niemand meer zonder goede reden de straat op mag. Zo’n ’lockdown’ is volgens premier Mark Rutte een optie.

„Het is een denkbare maatregel die we niet uitsluiten, maar die nu niet nodig is.” Hij verwees daarbij vooral naar Frankrijk, dat momenteel merkt dat ziekenhuizen de coronapatiënten amper meer kunnen opvangen.

139 patiënten op de intensive care

Ziekenhuizen zijn aan het inventariseren of ze hun intensive care-capaciteit kunnen uitbreiden naar 2000 bedden. Momenteel liggen er van de 1705 bewezen coronapatiënten 314 in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 139 op de intensive care. Ziekenhuizen bekijken eveneens of ze extra beademingsapparatuur kunnen kopen.

Minister Bruins (Medische Zorg) schrijft aan de Tweede Kamer dat de ziekenhuizen samen bezig zijn met het inkopen van beschermingsmiddelen zoals mondkapjes. Er zijn inmiddels enkele ’grote aankopen’ gedaan die begin volgende week worden geleverd.

Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah zetten elke dag het belangrijkste coronanieuws op een rij. De cijfers en de feiten. Luister hier of hieronder.