Nieuws/Binnenland
1374702
Binnenland

Tantramasseur vast na aangifte ontucht

Bij het Meldpunt Tantramisbruik kwamen 67 meldingen binnen over 42 mannen.

Bij het Meldpunt Tantramisbruik kwamen 67 meldingen binnen over 42 mannen.

Rotterdam - De politie Rotterdam heeft een 52-jarige tantramasseur uit die stad aangehouden. Edwin M. wordt verdacht van ontucht. Aanleiding voor de aanhouding is een aangifte van eind oktober van seksueel misbruik tegen de man.

Bij het Meldpunt Tantramisbruik kwamen 67 meldingen binnen over 42 mannen.

Bij het Meldpunt Tantramisbruik kwamen 67 meldingen binnen over 42 mannen.

Tantra is een traditie binnen het hindoeïsme en het boeddhisme die in het Westen wordt geassocieerd met seksualiteit. In Nederland zijn zo’n tweehonderd tantramasseurs actief, onder wie negentig mannen. Masseur Helene Baayen: „Er is geen enkele vorm van toezicht en bijna niemand werkt met een vergunning.”

Baayen richtte een kleine twee maanden geleden samen met relatiecoach Caroline Franssen het Meldpunt Tantramisbruik op om ’inzicht te krijgen in de omvang, aard en ernst van het misbruik dat plaatsvindt onder de vlag van tantra’. De afgelopen twee maanden kwamen er 67 meldingen binnen over 42 mannen. Tien meldingen gingen over de aangehouden masseur.

Franssen: „Jan en alleman kan een bordje ’massages’ aan de deur hangen en een website beginnen. Maar als er aanraking van de geslachtsdelen bij komt kijken, ben je gewoon een sekswerker. Daar heb je een vergunning voor nodig. Ook een vrouw die een tantramassage boekt, stemt niet toe met verkrachting.”

Hoewel M. zichzelf eerder op zijn website aanprees als tantramasseur verwijderde hij die term later. Wel zou hij helpen bij ’spirituele groei’, ’zelfrealisatie en balans’. Voor een ’intuïtieve healing massage’ van anderhalf uur rekende M. 150 euro.

Op zijn website – die inmiddels offline is gehaald – schrijft de man dat hij ’in het voorgesprek duidelijke afspraken maakt’ met een cliënt over haar ’behoeften en grenzen’. „Ook tijdens de sessie kun je je behoeften en grenzen nog aangeven, echter ter bescherming van jouzelf blijven de vooraf afgesproken grenzen bestaan gedurende de gehele sessie.”

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat drie eerdere meldingen bij de politie over M. niet tot een vervolging leidden, maar dat elke melding serieus wordt genomen.

M. is gisteren verhoord door de politie. Het OM beslist later deze week of hij wordt voorgeleid.