Nieuws/Buitenland
1374777448
Buitenland

Duizenden Duitsers demonstreren tegen coronabeleid

Beelden van het protest zaterdag in Stuttgart.

Beelden van het protest zaterdag in Stuttgart.

BERLIJN - Duizenden Duitsers zijn de straat opgegaan om hun ongenoegen duidelijk te maken over de maatregelen die zijn ingesteld vanwege de coronacrisis. Er wordt zaterdag gedemonstreerd in steden als Berlijn, Stuttgart en München.

Beelden van het protest zaterdag in Stuttgart.

Beelden van het protest zaterdag in Stuttgart.

De autoriteiten hebben in die laatste stad toestemming gegeven voor een betoging met 1000 mensen, veel minder dan de 10.000 waar de organisatoren om hadden gevraagd. De politie laat inmiddels geen mensen meer toe op het plein Theresienwiese, waar normaliter ook het beroemde Oktoberfest wordt gevierd. In Frankfurt gingen zeker 1500 demonstranten de straat op.

In Stuttgart verzamelen zich ook duizenden betogers. Zij hebben toestemming gekregen voor een manifestatie met maximaal 5000 deelnemers op een festivalterrein. Sommige demonstranten komen echter bijeen buiten het aangewezen gebied. In de stad is vorig weekend ook al gedemonstreerd. Toen namen sommige deelnemers het niet zo nauw met de richtlijnen die verspreiding van het virus moeten voorkomen.

Betogers vinden onder meer dat de maatregelen die de overheid neemt om het virus te bestrijden veel te ver gaan, hoewel de lockdown in het land al is versoepeld. Niet iedereen is enthousiast over dergelijke anti-lockdownprotesten, die ook plaatsvinden in andere westerse landen. Demonstranten worden op sociale media afgeschilderd als „covidiots” die het virus juist kunnen verspreiden.

Burgerlijke vrijheden

Betogers zijn het niet eens met dergelijke kritiek. „Covid-19 is een ernstige ziekte die serieus genomen moet worden”, benadrukte een 43-jarige demonstrant in München. „Maar de gevolgen van de ziekte moeten vergeleken worden met de negatieve gevolgen die de maatregelen kunnen hebben. Er is geen enkel medisch bewijs dat het dragen van gezichtsmaskers werkt.”

Een vrouw houdt een protestbord omhoog aan de Theresienwiese in München.

Een vrouw houdt een protestbord omhoog aan de Theresienwiese in München.

Een 50-jarige vrouw in Dortmund zei te vrezen dat de burgerlijke vrijheden worden ontmanteld onder het mom van de strijd tegen het virus. „We willen een terugkeer naar de normaliteit zonder dat onze vrijheden worden beperkt. Als iemand ziek is, moet hij of zij gewoon in quarantaine worden geplaatst.”