Nieuws/Binnenland
1375870
Binnenland

Utrechtse groep valt na basisschool ook raadszaal binnen

Gemeenteraad Amsterdam even stilgelegd om Zwarte Pieten

Amsterdam - De gemeenteraad van Amsterdam is donderdagmiddag ruim een kwartier geschorst nadat drie Zwarte Pieten op de publieke tribune aangeschoven. GroenLinks liep demonstratief de zaal uit tijdens de behandeling van de Najaarsnota. Er werd door fractievoorzitters in een apart kamertje overlegd of de vergadering wel door kon gaan.

„Bizar dat wij het democratisch proces zo laten verstoren”, briest fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. Hij wilde dat de vergadering gewoon doorging en weigerde de zaal te verlaten.

’Belachelijk’

Nadat één Zwarte Piet buiten de raadszaal een interview gaf, kwam hij de zaal niet meer in omdat hij door de zwarte schmink onherkenbaar was en zich zo niet kon identificeren. Even later werden ook de twee andere Pieten door de beveiliging uit de zaal geroepen. Zij stonden direct op en liepen mee. „We houden de eer aan onszelf”, zeiden ze. „Ik vind dat echt belachelijk. Ze doen dat gewoon omdat GroenLinks de zaal uitliep”, zegt een van de Pieten. „We kwamen laten zien dat we gewoon voor Zwarte Piet zijn en zullen zeker nog een keer terugkomen”, zegt hij.

Basisschool

„Wij hebben geen enkele politieke kleur”, zeggen de ’actie-Pieten’, waaronder ook activist Hugo Kuijper. Ze bevestigen onderdeel te zijn van de ’Utrechtse’ groep, die in de Domstad eerder ongevraagd een basisschool binnenviel. „We komen op voor het behoud van de traditionele Zwarte Piet. We bezoeken scholen, winkelcentra en raadszalen.” De Zwarte Pieten hadden ook stickers en buttons mee, maar die mochten niet mee de raadszaal in.

Vorige week donderdag drongen zo’n tien demonstranten verkleed als Zwarte Piet de Utrechtse basisschool De Cirkel binnen. Ze deelden pepernoten en stickers uit. Het wilde pietenprotest van deze Zwarte Pieten Actiegroep leidde tot een storm van verontwaardiging. Premier Rutte noemde de actie ’onbegrijpelijk’ en ’bizar’.

Tijdens de Sinterklaasintocht in Amsterdam waren dit jaar overigens alleen roetveegpieten te zien.