Nieuws/Vrouw

Verhalen achter het nieuws

‘Er werd misbruik gemaakt van mij als minderjarig model’

Door Daisy Heyer

Malafide modellenbureaus, handtastelijke (amateur)fotografen of 'scouts' die helemaal geen scouts blijken te zijn. De politie Rotterdam hield recent een man (18) aan die zich voordeed als modelscout en daardoor pikante foto’s wist te bemachtigen van (minderjarige) slachtoffers. Maar ook in de 'echte' modellenwereld gaat het er lang niet zo glamorous aan toe als het lijkt, blijkt uit het verhaal van Annabel*.

"Mijn modellencarrière begon ongeveer op mijn zestiende. Ik reisde de hele wereld rond en werkte voornamelijk in het buitenland. Al snel kreeg ik door dat er binnen de modewereld blijkbaar een andere code geldt dan in het 'normale' leven.

Ik was aangesloten bij een aantal professionele modellenbureaus in verschillende landen, die logischerwijs beroepsfotografen inhuren. Je zou dus denken dat het er in mijn modellencarrière allemaal heel professioneel aan toe ging. Niets is minder waar: ik ben meerdere malen in aanraking gekomen met mannen waarbij dat helemaal niet zo belangrijk bleek.

Maar de vreemde gang van zaken beperkte zich niet tot Nederland. Meerdere keren is het voorgekomen dat fotografen 'kleding goed' deden, waarbij ze met hun handen onnodig over mijn borsten streken. Of er gleed even snel een hand tussen mijn benen.

Het ergste dat er gebeurd is binnen mijn modellencarrière, is dat ik tegen mijn zin in seks heb gehad met een fotograaf. Ik dacht dat het te maken had met verliefdheid, maar hij flikte hetzelfde bij meer meiden.

Het zou zo moeten zijn dat er te allen tijde een ouder/verzorger of iemand van het bureau meegaat naar een casting, shoot of show als je nog zo jong bent. Ik was minderjarig en werd dikwijls in een vreemde stad alleen op pad gestuurd.”

Lees het hele verhaal nu op VROUW: ‘Ik ben ook een keer gezoend door een fotograaf.’

*Annabels echte naam is bekend bij de redactie.