Nieuws/Buitenland
1376578564
Buitenland

Leider Hongkong: ’Veiligheidswet is geen hel en verdoemenis’

Carrie Lam, leider van Hongkong.

Carrie Lam, leider van Hongkong.

HONGKONG - De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft opnieuw de veiligheidswet verdedigd die China voor de stadstaat invoert. Dat deed ze enkele uren nadat meer details van de wet bekend zijn gemaakt. Zo werd duidelijk dat veiligheidstroepen de hoogste bevoegdheid hebben om panden te doorzoeken en om mensen te verbieden de stad te verlaten.

Carrie Lam, leider van Hongkong.

Carrie Lam, leider van Hongkong.

Volgens Lam zal de wet de stabiliteit in Hongkong herstellen. „Dit is zeker geen hel en verdoemenis voor Hongkong.” Ze verwacht dat het vertrouwen in de toekomst van de stadstaat en in het principe ’een land, twee systemen’ weer zal toenemen. Want volgens haar blijft Hongkong een aantal vrijheden en zijn autonomie van China bewaren.

Wel heeft de politie meer bevoegdheden gekregen om onlineberichten te controleren en te verwijderen als er vermoedens zijn dat die in strijd zijn met de veiligheidswet. Internetbedrijven en dienstverleners kunnen worden bevolen de informatie te verwijderen en hun apparatuur kan in beslag worden genomen. Leidinggevenden en dienstverleners kunnen ook worden beboet of veroordeeld worden tot een jaar gevangenisstraf als ze hieraan niet voldoen.

Van de bedrijven wordt ook verwacht dat zij identificatiegegevens van gebruikers verstrekken en hulp bieden bij het ontcijferen van versleutelde informatie.

De grootste Amerikaanse bedrijven gaan hier niet mee akkoord. Onder andere Facebook, Google en Twitter lieten weten dat ze de verzoeken van de autoriteiten of politie om informatie te geven over gebruikers in de wacht hebben gezet. Ze maken zich zorgen over de mensenrechten door de invoering van de veiligheidswet.

Hongkong hoort sinds 1997 bij China, maar de inwoners van de voormalige Britse kolonie hadden altijd veel meer vrijheden dan mensen in de rest van het land. Een groot deel van de 7 miljoen inwoners van Hongkong vreest echter dat Peking zijn invloed steeds meer uitbreidt. Vorig jaar waren er massale demonstraties tegen die groeiende bemoeienissen.