Nieuws/Binnenland
1377309732
Binnenland

’Eerste kappers beboet voor doorwerken ondanks coronamaatregelen’

Er zijn nog steeds kappers die doorgaan met hun werk, ondanks maatregelen vanuit de regering die dat verbieden. Volgens branchevereniging ANKO zijn er inmiddels meerdere kappers beboet. ANKO doet een dringend beroep op haar leden om zich aan de maatregelen te houden. „Naast dat het je morele plicht is om dicht te gaan en te blijven, wil je zo’n boete van 4000 euro natuurlijk ook niet”, zegt een ANKO-woordvoerder.

„De hele branche is verplicht gesloten, en terecht. Iedereen moet er zijn of haar steentje aan bijdragen dat het coronavirus zich niet verspreidt, dus ook de kappers”, aldus de woordvoerder. De ANKO is in overleg met het RIVM om te bekijken onder welke omstandigheden en hygiëne-protocollen de kapsalons weer open zouden kunnen gaan als de epidemie achter de rug is. Ook lobbyt de vereniging om ervoor te zorgen dat kappers zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van de steunmaatregelen vanuit de overheid.

Uit een enquête van vakuitgeverij Coiffure Media Group kwam naar voren dat de 535 bevraagde kappers gemiddeld een kwart minder jaaromzet verwachten. Twee derde heeft als grootste zorg financieel het hoofd boven water te houden gedurende de coronacrisis. 70 procent had het liefst niet de deuren gesloten. Zij hadden de financiële schade kunnen beperken door zelf veiligheidsmaatregelen te nemen, denken ze.

„Ik snap die noodkreet wel, want het zijn kleine ondernemers met weinig vlees op de botten”, aldus de ANKO-woordvoerder. Zij wijst daarbij wel op de beperkte omvang van de enquête. „Er werken zo’n 50.000 mensen in de Nederlandse kappersbranche; zo’n 6000 werkgevers, 24.000 werknemers en 20.000 zelfstandigen.”