Nieuws/Binnenland
1377664725
Binnenland

Rutte: ’landverrader’ roepen naar niet goed te praten

Koningspaar en Amalia uitgejouwd, veel omgekeerde vlaggen langs route in Den Haag

Demonstranten protesteren op Prinsjesdag met vlaggen en gefluit tegen het regeringsbeleid op het moment dat de Gouden Koets langsrijdt.

Demonstranten protesteren op Prinsjesdag met vlaggen en gefluit tegen het regeringsbeleid op het moment dat de Gouden Koets langsrijdt.

DEN HAAG - Boegeroep, hard gefluit en overal omgekeerde vlaggen. De koninklijke rijtoer vanaf paleis Noordeinde in Den Haag naar de Koninklijke Schouwburg en terug werd ontsierd door vele demonstraties langs de route. Ook bij de traditionele bordesscène, waarbij gezwaaid werd naar het publiek, klonk behalve enthousiaste kinderen ook veel tegengeluid.

Demonstranten protesteren op Prinsjesdag met vlaggen en gefluit tegen het regeringsbeleid op het moment dat de Gouden Koets langsrijdt.

Demonstranten protesteren op Prinsjesdag met vlaggen en gefluit tegen het regeringsbeleid op het moment dat de Gouden Koets langsrijdt.

Op het stuk naar de schouwburg, dat nog niet eens een kilometer lang is, wemelde het van de protesterende boeren en andere sympathisanten, zoals een groep die ook tijdens de coronademonstraties veelvuldig te zien was. Op het moment dat de Glazen Koets het paleis verliet, was het even stil. Hierna begonnen de Oranjefans te juichen en zwaaien, maar ze werden al vrij snel volledig overstemd door protestlawaai. Overal werden omgekeerde vlaggen getoond en werd hard op fluitjes geblazen.

Op beelden is te zien hoe de demonstranten zich tot de Oranjes richten. Tekst gaat verder onder de video.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een van de Oranjefans liet zich verbaasd uit. „Net zagen we hier nog helemaal niets van en nu zijn ze overal. Ik snap dat ze iets willen laten horen, niemand heeft het momenteel makkelijk. Maar ik weet niet echt of het koningspaar hier iets aan kan doen”, verzucht ze. Op de Kneuterdijk-vak, waar de koets naar het Lange Voorhout, richting de Koninklijke Schouwburg draaide, werd ook flink geprotesteerd. „Rutte, rot op”, was er te horen. Een flinke groep draaide zich demonstratief om op het moment dat de koning en koningin met prinses Amalia langsreden. Saillant detail was dat prinses Beatrix, die voor het raam van de Raad van State zat, het allemaal kon zien.

De gemeente Den Haag had maandag al laten weten dat omgekeerde vlaggen toegestaan werden mits ze niet aan gemeentelijk bezit, zoals lantaarnpalen, zouden worden opgehangen. Vijf verschillende demonstraties waren aangemeld, maar die werden voornamelijk gehouden buiten het centrum waar de rijtoer was.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De tegenstanders van het kabinetsbeleid waren al in de vroege ochtend naar Den Haag getrokken, enkele met tractoren. Hierop werd meteen een noodverordening ingezet. Enkele tractoren werden door de politie in beslag genomen. De boeren verspreidden zich vervolgens lopend door de stad. Vlak bij de ingang voor de gasten die aanwezig mochten zijn bij de troonrede in de schouwburg, stond ook een groepje demonstranten. Een van hen werd gearresteerd nadat hij een enorme driftbui kreeg en enkele agenten bleef uitschelden. Op het moment dat hij een van hen bespuugde, werd hij voor het oog van enkele ambassadeurs in de boeien geslagen.

Premier Rutte zegt tegen de NOS dat hij het begrijpelijk vindt dat mensen zich uiten maar noemt het roepen van ’landverrader’ naar de koning „belachelijk.” Deze teksten zijn volgens hem niet goed te praten.

Boeren

Ondanks „alle beloftes” over toekomstperspectief voor boeren is nog steeds „compleet onduidelijk” wat de economische, sociale en culturele impact wordt van de kabinetsplannen voor bijvoorbeeld water, klimaat en stikstof, reageerde boerenorganisatie LTO Nederland op de troonrede. „De energiecrisis, die ook boeren en tuinders hard raakt, komt daarbovenop”, aldus de belangenvereniging voor de land- en tuinbouw.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Politieagenten praten met toeschouwers met een omgekeerde Nederlandse vlag langs de route op Prinsjesdag.

Politieagenten praten met toeschouwers met een omgekeerde Nederlandse vlag langs de route op Prinsjesdag.

Prinsjesdag is volgens actiegroep Agractie een „verdrietige dag” voor boeren in Nederland. „De koning vertelde dezelfde boodschap die we al maanden horen”, zegt voorman Bart Kemp dinsdag na de troonrede in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. „Wij kunnen helaas geen positieve punten ontdekken die iets van het wantrouwen en de onzekerheid wegnemen of hoop geven.”

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag las koning Willem-Alexander de troonrede voor. Hij zei onder meer dat „we leven in een tijd van tegenstrijdigheden en onzekerheid.” „Het is tegenstrijdig dat bestaanszekerheden onder druk staan en armoede toeneemt in een periode van economische groei en lage werkloosheid. Tegenstrijdig is het dat mensen zich in ons vrije land onvrij voelen om hun mening te geven uit angst voor harde reacties of zelfs bedreigingen.”

Het is „zorgwekkend” dat mensen „in een volwassen democratie als de onze het vertrouwen verliezen in het oplossend vermogen van politiek en bestuur”, zei hij.

Ook voorzitter van de Oranjebond Pieter Verhoeven heeft gereageerd op de protesten in Den Haag. Hij begrijpt de polarisatie in de maatschappij en de behoefte van mensen om zich afkeurend te uiten over het gevoerde beleid in Den Haag. „De koning is op Prinsjesdag het symbool van de regering. Het valt te begrijpen dat de onvrede vandaag op hem is gericht.”

Met de manier waarop dat gebeurt is hij het in grote lijnen niet eens. „We leven in een vrij land, demonstreren mag, maar als ik zie dat mensen hun middelvinger opsteken naar de koning vind ik dat heel ongepast”, aldus Verhoeven die ook burgemeester van Gouda is.

Toch pleit Verhoeven ervoor dat mensen zich kritisch moeten kunnen blijven uiten. „Het is aan Den Haag om de onvrede die leeft in de maatschappij weg te nemen. De koning heeft met zijn bezoeken aan boeren in het land zijn steentje daar ook al in positieve zin aan bijgedragen.”

Op sociale media waren de afkeurende reacties in de meerderheid. Een minderheid kon ook begrip opbrengen voor de acties van de groep demonstranten die de afgelopen tijd betoogden tegen het coronabeleid van de regering en zich als sympathisanten achter het boerenprotest schaarden.