Nieuws/Binnenland
1378232
Binnenland

’Piet blijft definitief zwart als dit bericht 300.000 keer is gedeeld’

’Succesvolste nepnieuws van Nederlandse bodem’ verwijderd

Deze foto werd gebruikt in het nepnieuwsbericht van ’Zwarte Piet Fan’.

Deze foto werd gebruikt in het nepnieuwsbericht van ’Zwarte Piet Fan’.

AMSTERDAM - Een nepbericht over de Zwarte Pieten in het Sinterklaasjournaal is donderdag van Facebook verwijderd nadat het door honderdduizenden mensen was gedeeld. Volgens nepnieuwsexpert Peter Burger gaat het vermoedelijk om het meest ’succesvolle’ Nederlandse nepnieuws ooit.

Deze foto werd gebruikt in het nepnieuwsbericht van ’Zwarte Piet Fan’.

Deze foto werd gebruikt in het nepnieuwsbericht van ’Zwarte Piet Fan’.

„Dringende oproep: De NTR heeft toegezegd dat Zwarte Piet definitief zwart blijft in het Sinterklaasjournaal, als dit bericht voor dinsdag 5 december minimaal 300.000 keer is gedeeld”, zo begon het bericht op Facebookpagina ’Zwarte Piet Fan’. Volgens de NTR - die het journaal uitzendt - is dat pure kolder. „Natuurlijk is dit niet waar”, zegt woordvoerder René Takken tegen tv-zender WNL.

Record

Zeker 285.000 mensen trapten erin en deelden het bericht. Dat is vermoedelijk een Nederlands record. “We hebben een top-tien opgesteld een paar maanden geleden, en het best scorende bericht kwam daarin niet verder dan 245.000”, vertelt Burger, die een nieuwscheckersteam leidt aan Leiden Universiteit, donderdagochtend tegen WNL. Toen stond het bericht nog wel online.

Ook Gerard Ekdom werd slachtoffer van de pagina. Hij zou een oproep hebben gedaan om ’Zwarte Piet met rust te laten’ maar dat was helemaal niet waar. Ekdom ontkrachtte dat bericht op Twitter. Het nepnieuws op de pagina ’Zwarte Piet Fan’ is inmiddels verwijderd maar vergelijkbare pagina’s hebben een soortgelijk bericht nog steeds online staan.

Facebook onder vuur

Of Facebook de twee nepnieuwsberichten heeft verwijderd, of dat de pagina dit zelf heeft gedaan, is niet duidelijk. Expert Burger had Facebook opgeroepen om het bericht te verwijderen. De Amerikaanse sociale mediasite ligt momenteel onder vuur omdat het volgens sommigen niet genoeg zou doen tegen nepnieuws.