Nieuws/Binnenland
1378900660
Binnenland

Omgebracht dier gevonden op de Veluwe bij Stroe

Forse beloning gouden tip over doodgeschoten wolf: 5000 euro

Een wolf. Foto ter illustratie.

Een wolf. Foto ter illustratie.

RENKUM - De Faunabescherming, een vrijwilligersorganisatie uit Renkum, looft een beloning van liefst vijfduizend euro uit voor tips die leiden tot de opsporing en berechting van de persoon die rond 1 oktober wolf ’GW1490m’ op de Veluwe bij Stroe doodschoot. Het OM startte eerder deze week een strafrechtelijk onderzoek nadat onderzoekers bekendmaakten dat het dier doodgeschoten moet zijn. „Het moet iemand zijn met een wapen”, aldus een zegsman van de stichting.

Een wolf. Foto ter illustratie.

Een wolf. Foto ter illustratie.

De Gelderse stichting noemt het doden van een wolf „een ernstig misdrijf’ en zegt dat dit in Nederland bestraft kan worden met een gevangenisstraf tot 3 jaar of een boete tot 21.750 euro.

De vrijwilligersorganisatie, met het motto ’van vogelvrij naar kogelvrij’, belooft dat tips vertrouwelijk worden behandeld. Ook wie informatie aan de politie doorgeeft, komt in aanmerking voor de beloning. Wie er achter de beschieting zit, is ook Faunabescherming nog een raadsel. „Het moet iemand zijn die een wapen in bezit heeft, en mogelijk op of rond de Veluwe woont”, zegt Quintijn Hoogenboom namens de stichting. „We vonden deze zaak in ieder geval urgent genoeg om dit geldbedrag ter beschikking te stellen.”

De dode mannetjeswolf werd begin deze maand gevonden bij het plaatsje Stroe. Vermoedelijk is het dier elders beschoten en daarna gevlucht. Hij kwam uit Duitsland en vormde op de Zuidwest-Veluwe bij Planken Wambuis een paar met een wolvin, die in het voorjaar bij Ede werd doodgereden. Een woordvoerster van de provincie Gelderland kon geen verdere vragen beantwoorden vanwege ’het strafrechtelijke onderzoek dat nu loopt’. Of het dier bijvoorbeeld meerdere keren geraakt is, is daardoor onduidelijk.

Onbegrip

Boswachters zijn boos en verbijsterd over de kogel(s) voor de wolf. „Je voelde dit al aankomen. De haat tegen dit dier bij bepaalde personen is echt enorm”, treurde boswachter Tim Hogenbosch deze week. „Ik begrijp dat niet alle mensen fan zijn van de wolf. Maar om de wolf dood te schieten gaat echt te ver! Wij zijn als mens te gast in de natuur en niet andersom”, meent boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer.

Tips? Mail v.lengkeek@telegraaf.nl

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop