Nieuws/Binnenland
1379452
Binnenland

Zowel in Nederland als Duitsland

Doorzoekingen FIOD om ’mogelijke fraude met omzetbelasting en witwassen’

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

AMSTERDAM - De FIOD heeft deze week doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met omzetbelasting en witwassen. De doorzoekingen vonden plaats in een woning in Duivendrecht en in een bedrijfspand in Flevoland.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Tevens vond er, met hulp van de Duitse autoriteiten, een doorzoeking plaatst in het Duitse Bedburg-Hau. Er is beslaggelegd op de (digitale) administratie en circa 75.000 euro aan contanten. Een 57-jarige man en zijn 55-jarige partner zijn als verdachte aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het onderzoek richt zich op vier ondernemingen die zich bezighouden met de import van fietsen, scooters en porselein uit China. De fietsen en scooters worden verkocht via internet en winkels. Het porselein wordt ingevoerd voor en doorverkocht aan één afnemer.

Omzetfraude

Uit controles door de Belastingdienst is naar voren gekomen dat de omzet volgens de administratie van de ondernemingen niet overeenkomt met de aangegeven omzetbelasting. Er zou ruim 2.300.000 euro aan omzetbelasting niet zijn aangegeven en afgedragen. Onderzocht wordt waar dit geld is gebleven.

De man en de vrouw zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloten heeft dat, onder andere in verband met nader onderzoek, beide verdachten voor een periode van veertien dagen in bewaring worden gesteld.