Nieuws/Binnenland

Onderzoeksraad: verbied vuurpijlen en rotjes

DEN HAAG - De overheid moet vuurpijlen en knalvuurwerk verbieden. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die een uitgebreid onderzoek heeft verricht naar veiligheidsrisico’s rond de jaarwisseling. Volgens de raad is de tijd gekomen om „het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen” te doorbreken.

De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en „uitnodigt tot roekeloos gedrag.”

De Onderzoeksraad pleit niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven. Volgens cijfers van de branche zorgen de relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet.

Tweede Kamer

Gemeenten doen er volgens de raad verstandig aan om het feest „een meer georganiseerd karakter” te geven. Bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren. Een actieve opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid is „cruciaal” om te voorkomen dat gemeenten zelf „het wiel moeten uitvinden”, stellen de onderzoekers.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat volgende week overleggen met burgemeesters en de korpschef over het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Daarna spreekt hij er met de Tweede Kamer over.

Oogartsen

Hij zei dat vrijdag voorafgaand aan de ministerraad in reactie op het rapport. Grapperhaus sprak van „een degelijk en goed rapport”, maar wil nog geen conclusies trekken. Dat de wetgeving al voor de komende jaarwisseling zou kunnen worden aangepast, is volgens hem uitgesloten.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zei het rapport goed te gaan bekijken. Zij wilde nog niet op conclusies vooruitlopen.

Politie

Oogartsen vinden de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden niet ver genoeg gaan. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van oogartsen, wil zo snel mogelijk een algeheel verbod op consumentenvuurwerk.

De politie kan zich helemaal vinden in het advies van de OVV om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. „Dit onderzoek bevestigt ons beeld dat knalvuurwerk en vuurpijlen een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van - vaak jonge - burgers, politiemensen en andere hulpverleners”, reageert korpschef Erik Akerboom.

Vakbond politie

Politievakbond ACP vindt strengere maatregelen rond de jaarwisseling hoognodig. Voorzitter Gerrit van de Kamp: „Worden er geen ingrijpende maatregelen genomen, dan neemt de politiek willens en wetens voor lief dat de jaarwisseling slachtoffers blijft eisen.”

De aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het vuurwerk sluiten voor een groot deel aan bij eerdere oproepen van de ACP. Gemeenten hebben een grote verantwoordelijkheid in het beschermen van politiemensen en hulpverleners. Sommige gemeenten pakken die rol aan, maar volgens Van de Kamp zijn er ook die de risico´s bagatelliseren of nog aarzelen.

Vuurwerkbranche

Hij roept alle gemeenten op alles te doen wat ze kunnen en mogen.

De vuurwerkbranche is blij dat in het voorstel van de Onderzoeksraad ook de aanpak van illegaal vuurwerk en handhaving van de openbare orde speerpunten zijn. Toch is ze ook bang dat de aanbeveling om vuurpijlen en rotjes te verbieden slechts symboolpolitiek is.

Bekijk meer van