Nieuws/Buitenland
138061839
Buitenland

Sceptische Britten moeten nog instemmen

Regeringsleiders EU stemmen in met Brexitdeal

BRUSSEL - Update 18.05 uur - EU-onderhandelaars en het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuwe Brexit-deal gesloten. De leiders van 27 EU-landen zijn vandaag akkoord gegaan met dat voorstel, meldt de woordvoerder van EU-baas Donald Tusk.

„Waar een wil is, is een deal”, twitterde president van de Europese Commissie Juncker even voor twaalf uur vanmiddag. Het akkoord moet voorkomen dat het VK op 31 oktober uit de Unie crasht. Een no deal-Brexit, zonder afspraken dus, zou grote economische en maatschappelijke gevolgen hebben omdat het VK dan van het ene op het andere moment een zogeheten derde land zou worden.

Premier Mark Rutte noemt het behalen van een principeakkoord over de Brexit „heel bemoedigend nieuws. We gaan nu naar de tekst kijken.” Hij zei dat in Brussel voorafgaand aan een EU-top.

Oppositie kritisch

Maar dat er nu in Brussel een akkoord ligt betekent allerminst dat een harde Brexit is voorkomen. Premier Johnson moet het Britse Lagerhuis ook achter de afspraken krijgen. Zaterdag staat een cruciaal debat gepland. De Noord-Ierse unionisten (DUP) hebben al laten weten niks in de nieuwe afspraken te zien. Al drie keer sneuvelde een akkoord in het parlement, waarna Johnson premier May opvolgde.

De leider van de grootste oppositiepartij Labour Jeremy Corbyn zegt dat de nieuwe Brexitdeal „nog slechter lijkt te zijn dan die van Theresa May, die met grote meerderheid is verworpen”, bericht Sky News.

’Slecht!’

Ook de leider van antibrexitpartij Liberal Democrats reageert negatief. „De deal van Boris Johnson zou slecht zijn voor onze economie, openbare diensten en het milieu”, zegt Jo Swinson volgens de nieuwszender. Ze stelt „vastberadener dan ooit” te zijn om de Brexit te voorkomen.

Swinson wil een nieuw referendum afdwingen over de Brexit, met de optie om in de EU te blijven. Ook Labourleider Corbyn zegt dat de kiezers het laatste woord moeten krijgen. De politiek bondgenoot van de regering, de Noord-Ierse DUP, lijkt de deal ook niet te steunen. De partij liet donderdag weten vast te houden aan eerdere kritiek op de gemaakte afspraken.

Lees verder onder de afbeelding

Brussel en Londen hebben alternatieve afspraken gemaakt voor de zogeheten backstop, een noodregeling om de Ierse/Noord-Ierse grens open te houden in het geval er de komende anderhalf jaar geen handelsakkoord wordt uitonderhandeld tussen de EU en het VK.

De afspraken moeten er voor zorgen dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland, cruciaal om de wankele vrede daar te bewaken. Tegelijkertijd moet voorkomen worden dat de Europese interne markt een lek heeft. Het VK heeft daar namelijk na uittreding geen toegang meer toe.

Verslaggever Ruud Mikkers twittert vandaag vanuit Brussel. Bekijk zijn updates:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop