Nieuws/Binnenland
1381271381
Binnenland

Explosie bij teststraat GGD: ramen vernield

De omgeving van de teststraat is ruim afgezet.

De omgeving van de teststraat is ruim afgezet.

BOVENKARSPEL - Bij de teststraat van de GGD in het Noord-Hollandse Bovenkarspel is woensdagochtend iets voor 07.00 uur een explosief afgegaan. Er zijn ramen vernield, maar er zijn geen gewonden. De politie doet onderzoek. De omgeving is afgezet.

De omgeving van de teststraat is ruim afgezet.

De omgeving van de teststraat is ruim afgezet.

Volgens een woordvoerder van de politie leek het explosief op een metalen blik of pijp van ongeveer 10 centimeter hoog. De Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek, evenals de politie. Het explosief lag aan de buitenzijde van het pand. „Er is iets ontploft en er zijn vijf ramen kapot gegaan. We onderzoeken wat er precies is gebeurd”, aldus de woordvoerder.

Een beveiliger van de teststraat waarschuwde de politie over de ontploffing. Hij had een harde knal gehoord en zag vervolgens dat meerdere ramen van het pand kapot waren.

Koepelorganisatie GGD-GHOR Nederland verwijst alle vragen naar de politie. Dat doet ook de GGD Hollands Noorden, waar Bovenkarspel onder valt.

Urk

Dit is niet het eerste incident bij een coronateststraat. Op Urk werd eind januari tijdens rellen een teststraat van de GGD in brand gestoken. In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden. Daarop kregen de teststraten in het Gooi 24 uur per dag beveiliging. Afgelopen najaar werd een testlocatie in Breda doelwit van vernielingen en bekladdingen. Volgens burgemeester Paul Depla werden ook medewerkers uitgescholden door mensen die corona een 'sprookje' vinden.

West-Friesland, de regio waar Bovenkarspel ligt, wordt al enkele weken in Noord-Holland het zwaarst getroffen door corona. Het aantal besmettingen stijgt sinds een paar dagen plotseling snel. Met name in Hoorn is het aantal besmettingen snel gestegen.

De GGD-teststraat, gevestigd aan de Middenweg 7 in Bovenkarspel, ging eind november open. Volgens de GGD heeft de teststraat een maximale capaciteit van 800 testen per dag.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo