Nieuws/Opmerkelijk

240 jaar oud briefje in achterwerk Jezus-beeld

Still YouTube Restauro Da Vinci

SOTILLO DE LA RIBERA - In het Spaane Sotillo de la Ribera hebben restaurateurs van een achttiende eeuws beeld van Jezus Christus een opvallend handgeschreven briefje gevonden. Het papiertje werd gevonden in zijn achterste.

Still YouTube Restauro Da Vinci

De boodschap op het briefje dateert uit 1777 en is als het ware door een priester als tijdcapsule bewaard. Er staat volgens New York Post zeer belangrijke en gedetailleerde informatie op over die periode, de economische en politieke situatie en de religieuze discussies van die tijd. Daarnaast worden bekende personen, ziektes van die tijd, populaire kinderspellen en zelfs namen van beroemde stierenvechters benoemd.

Het houten beeld staat tegenwoordig in de kerk van Santa Agueda in het dorpje Sotillo de la Ribera in het noorden van Spanje. Het document is ondertekend door Joaquin Minguez, priester van de kathedraal van Burgi de Osma destijds. Het briefje werd onlangs ontdekt door restaurateurs van Da Vinci Restauro.

Still YouTube Restauro Da Vinci

Overdonderd

Op het papiertje is op beide kanten zorgvuldig geschreven. Het werd ontdekt toen de restaurateurs het stukje stof dat voor het achterwerk van Jezus was geplaatst, werd verwijderd. De lokale historicus Efren Arroyo is overdonderd door de ontdekking. „Het is geweldig, want het is uniek om handgeschreven documenten te vinden in dit soort oude beelden.

Volgens experts was het de bedoeling van de priester om een van de eerste tijdcapsules te maken die door toekomstige generaties ontdekt kon worden.

Lees meer over