Nieuws/Buitenland
1381717
Buitenland

Overlevers Holocaust willen antwoorden

Afschuw en walging om naakt tikkertje in concentratiekamp

Krakau - Overlevenden van de Holocaust eisen uitleg van de Poolse president vanwege een filmpje waarin te zien is dat een groepje mensen naakt tikkertje speelt in een gaskamer van een voormalig Duits concentratiekamp in Polen. Hoewel het filmpje dateert uit 1999, is pas onlangs aan het licht gekomen waar de beelden gemaakt zijn.

De Organisatie van Holocaust Overlevenden in Israël en het Simon Wiesenthalcentrum hebben in een brief de president Andrzej Duda om een verklaring gevraagd. Beide groeperingen willen weten of er destijds toestemming is gegeven om het filmpje op te nemen in Stutthof, het eerste nazikamp buiten Duitsland. De organisaties willen bovendien dat Duda het filmpje openlijk veroordeelt.

De video werd gemaakt door Artur Zmijewski, nog altijd een van de meest prominente Poolse kunstenaars. In 2015 werd het filmpje vertoond in het Kunstmuseum van Krakau. Israël tekende bezwaar aan, maar het museumbestuur oordeelde dat het om vrijheid van expressie ging.

William en Kate

Waar de beelden precies gemaakt werden, bleef lang geheim. Opmerkelijk genoeg werd de locatie pas bekend na een bezoek aan Stutthof van de Britse prins William en zijn vrouw Kate, eerder dit jaar. Experts vergeleken nadien videobeelden van hun bezoek met beelden van de gaskamer in de Poolse video en stelden daarop vast dat het om dezelfde ruimte ging.