Nieuws/Buitenland
138175
Buitenland

Ruim 2,5 procent meer dan Marine Le Pen

Macron behaalde 24,01 procent in eerste ronde

Emmanuel Macron viert feest na de eerste ronde.

Emmanuel Macron viert feest na de eerste ronde.

PARIJS - Emmanuel Macron heeft in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezing 24,01 procent van de stemmen behaald. De sociaal-liberaal kreeg volgens de officiële uitslag, die het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendmaakte, ruim 2,5 procent meer dan zijn naaste concurrent Marine Le Pen.

Emmanuel Macron viert feest na de eerste ronde.

Emmanuel Macron viert feest na de eerste ronde.

De kandidate van het rechts-populistische Front National kwam uit op 21,3 procent. In de beslissende fase op 7 mei maakt ze volgens de jongste peilingen bij een vergelijkbare opkomst weinig kans tegen Macron: 40 om 60 procent.

ZIE OOK: Macron en Le Pen naar tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

De conservatief François Fillon (20,01) en de uitgesproken linkse Jean-Luc Mélenchon (19,58) kregen zondag te weinig steun voor een vervolg. De socialist Benoît Hamon, partijgenoot van de impopulaire aftredende president François Hollande, kwam niet verder dan 6,36.

Elf kandidaten

In totaal deden elf kandidaten mee. Nicolas Dupont-Aignan (4,7), Jean Lasalle (1,21), Philippe Poutou (1,09), François Asselineau (0,92), Nathalie Arthaud (0,64) en Jacques Cheminade (0,18) voerden vrijwel anoniem campagne.

Van de stemgerechtigden maakte uiteindelijk 77,77 procent gebruik van zijn of haar democratisch recht. Vijf jaar geleden was de opkomst iets beter.