Nieuws/Binnenland

Amsterdam mag doorgaan met ’bijstandsproef’

Door Lise Witteman

ANP

Den Haag - Het ‘bijstandsexperiment’ dat Amsterdam heeft aangekondigd heeft zo weinig om het lijf dat Den Haag niet dwars gaat liggen. Wel tikt staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) de gemeente op de vingers omdat bijstandsgerechtigden niet aan hun ‘tegenprestatie’ worden gehouden.

ANP

Dat schrijft Van Ark (VVD) in een brief die de Tweede Kamer had gevraagd.

De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart kondigde in november aan dat de 40.000 mensen in de bijstand in de hoofdstad vanaf februari per maand 200 euro naast hun bijstandsuitkering kunnen verdienen. Dit plan was eerder juist afgewezen door de landelijke regering, omdat het niet aan de spelregels voor bijstandsexperimenten zou voldoen.

Maar volgens Van Ark is er niet zoveel aan de hand, omdat van een experiment waarbij een gemeente met toestemming buiten de wettelijke kaders mag treden, in Amsterdam geen sprake is. De proef valt binnen de speelruimte die de wettelijke bijstandsregels sowieso al aan gemeenten bieden.

Tegenprestatie

Daarentegen tikt ze Vliegenthart op de vingers omdat die te laks is met de tegenprestatie in de bijstand. „Het mag nooit lonen om in de bijstand te blijven. Anders is het niet uit te leggen aan de mensen die werken”, aldus Van Ark. „Daarom is het belangrijk om te blijven kijken naar hoe we mensen uit de bijstand aan het werk helpen. Gemeenten hebben heel veel mogelijkheden om dat te doen. Ik denk dat de tegenpresentatie daarbij helpt.’’

Zowel in de lokale gemeenteraad als in het parlement zorgde de aankondiging van Vliegenthart eerder voor opschudding. Met name VVD en CDA vinden dat de hoofdstad zich opstelt als een soort vrijstaat en de regels aan de laars lapt.

Nu de proef toch gewoon door mag gaan, roept dat de vraag op of de wettelijke kaders wel strikt genoeg zijn. Zo kondigde VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan al aan dat als Amsterdam vrijbaan krijgt, de wet misschien moet worden aangepast.

Vliegenthart

De Amsterdamse wethouder Vliegenthart is blij dat de „onduidelijkheid over of dit experiment wel of niet mag nu is opgehelderd”, zo laat hij weten in een reactie.

Hij wil met zijn proef „testen wat er gebeurt als je mensen zelf de regie geeft over hun reïntegratie”.

Lees meer over