Nieuws/Buitenland
1383032106
Buitenland

Bevrijde vrouw onder puin Turnhout zat vast in holte tussen meubelstukken

TURNHOUT - De vrouw die uren bekneld onder de brokstukken van de ingestorte flat in Turnhout had gezeten, zat vast in een holte tussen een aantal meubelstukken. Daardoor zat ze vast, maar dat voorkwam ook dat ze verpletterd raakte. De vrouw kreeg al die tijd regelmatig medicatie toegediend om haar te kalmeren, terwijl graafmachines in de weer waren om de brokstukken rondom haar te verwijderen.

De vrouw was op het moment dat ze bevrijd werd bij bewustzijn. Een eerdere poging om haar te bevrijden via een gegraven tunnel was niet gelukt. Burgemeester Van Miert spreekt van een „lichtpuntje voor de hulpverleners.”

Vierde lichaam gevonden

Reddingswerkers hebben zaterdag onder het puin van het door een explosie verwoeste pand in Turnhout een vierde lichaam gevonden, aldus burgemeester Paul Van Miert. De zoektocht naar slachtoffers is stopgezet. In de loop van de nacht werden al twee lichamen geborgen. Eerder werd één lichaam aangetroffen en na een urenlange reddingsactie kon een vrouw levend onder het puin vandaan gehaald worden.

Vrijdag rond 08.15 uur stortte een flat aan de Boerenkrijglaan in Turnhout, een Belgische plaats aan de grens met Nederland, in als gevolg van vermoedelijk een gasexplosie. Reddingwerkers hadden contact met de vrouw die levend onder het puin is gehaald, zij is naar het ziekenhuis gebracht.

Van Miert vroeg inwoners om tijdens de festiviteiten rond de jaarwisseling zo min mogelijk bezig te zijn met vuurwerk. „Niet alleen voor de sereniteit na deze ramp, maar ook om de hulpdiensten niet te overladen die hier heel druk bezig zijn.” Het was lang onduidelijk hoeveel mensen zich in het pand bevonden ten tijde van de explosie.