Nieuws/Buitenland
1383295277
Buitenland

’Coronatest-in-5-minuten’ volgende week klaar

Een Amerikaans bedrijf zegt een test te ontwikkelen die al na 5 minuten duidelijk kan maken of iemand besmet is met het nieuwe coronavirus. Abbott Laboratories wil die volgende week gaan leveren aan de gezondheidsdiensten in de Verenigde Staten.

Het bedrijf stelt in een persbericht dat het apparaat voor de nieuwe moleculaire test ongeveer zo groot is als een ”klein broodrooster” en daardoor ook goed gebruikt kan worden buiten ziekenhuizen. Abbott verwacht 50.000 tests per dag te gaan leveren.

De test is formeel nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA. Die dienst heeft via een spoedprocedure wel alvast toestemming gegeven voor het gebruik ervan door laboratoria en gezondheidsdiensten, zegt Abbott Laboratories.

Vandaag in de corona-update: welke lessen kunnen we trekken uit eerdere pandemiën, de verrassende aanpak van de Braziliaanse president Bolsonaro, en een kijkje over de grenzen in Nigeria, waar een regelrechte ramp dreigt. Luister de podcast hier, hieronder of abonneer je via je eigen podcast app.