Nieuws/Buitenland
1383300759
Buitenland

Loekasjenko: Nederlandse onruststokers in ons land

MINSK - De Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko heeft na dagenlange protesten gezegd dat vanuit het buitenland wordt geprobeerd om onrust te stoken in zijn land. Hij zei volgens staatsmedia dat onder meer mensen uit Nederland zijn gekomen. „De agressie tegen ons land is begonnen”, waarschuwde hij.

De 65-jarige Loekasjenko regeert het Oost-Europese land al een kwart eeuw met harde hand. Hij won de verkiezingen van afgelopen zondag volgens officiële cijfers met ruim 80 procent van de stemmen. Zijn tegenstanders denken dat massaal is gefraudeerd om Loekasjenko weer aan een overwinning te helpen en gaan al dagen massaal de straat op om hun ongenoegen duidelijk te maken.

Loekasjenko wees vrijdag tijdens zijn toespraak met een beschuldigende vinger naar het buitenland. „Er zijn mensen gekomen vanuit Polen, Holland, Oekraïne en Rusland”, zei hij. Het gaat volgens hem onder meer om mensen die zijn gelieerd aan de Russische politicus Aleksej Navalni, een politieke tegenstander van president Vladimir Poetin.

De Wit-Russische leider riep zijn landgenoten op zich verre te houden van de protesten. „Begrijp dat jullie en jullie kinderen worden gebruikt als kanonnenvoer.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop