Nieuws/Binnenland
138399
Binnenland

Hoger beroep in strafzaak tegen vader en stiefmoeder

’Ze stond te roken tijdens mishandeling’

De achtertuin van het huis waar de kinderen Dylan en Wendy jarenlang zijn mishandeld en verwaarloosd.

De achtertuin van het huis waar de kinderen Dylan en Wendy jarenlang zijn mishandeld en verwaarloosd.

Roelofarendsveen - „Het wordt een zware dag”, heel veel meer wil de biologische moeder van Wendy en Dylan, de kinderen uit Roelofarendsveen die zwaar mishandeld en verwaarloosd werden door hun vader en stiefmoeder, niet over de zaak kwijt. Vandaag wordt de strafzaak in hoger beroep behandeld.

De achtertuin van het huis waar de kinderen Dylan en Wendy jarenlang zijn mishandeld en verwaarloosd.

De achtertuin van het huis waar de kinderen Dylan en Wendy jarenlang zijn mishandeld en verwaarloosd.

De anderhalf en drie jaar celstraf die stiefmoeder Petra M. en Ron T. opgelegd kregen door de rechtbank Den Haag, vond het Openbaar Ministerie (OM) veel te laag. M. en T. zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar als het aan het OM had gelegen hadden ze respectievelijk zes en zeven jaar vastgezeten. Tegen Petra M. eiste het OM bovendien tbs.

Kind in de kou gezet

De zaak kwam in 2015 aan het rollen toen Wendy (destijds 12 jaar) na een melding van haar stiefmoeder in onderkoelde toestand door hulpverleners uit het het ouderlijk huis werd gehaald. Haar lichaamstemperatuur was nog maar 23 graden en ze had een hartstilstand gehad, waardoor ze in coma was geraakt. Terwijl het buiten vijf graden vroor hadden haar ouders Wendy in een koude ruimte laten slapen, zonder voldoende dekens. Anders dan het OM graag had gezien, sprak de rechtbank de ouders vrij van poging tot doodslag.

Buren: ’We wisten het allemaal’

De directe buurvrouw, die niet met haar naam in de krant wil, herinnert zich die dag in februari 2015 nog goed. „Terwijl het meisje gereanimeerd werd, stond Petra buiten een sigaret te roken. Ik zag dat er geen politie op de melding was afgekomen, die heb ik toen alsnog gebeld. We wisten allemaal dat Petra de kinderen mishandelde.”

’Duct-tape op zijn mond’

Dat de instanties niet eerder ingrepen, frustreert haar nog steeds. „Ik heb gezien hoe Dylan met duct–tape op zijn mond in de tuin stond. Hoe Wendy in de kou haar eigen lakens in een emmertje moest uitspoelen. Ondertussen stond Petra in de deuropening te roken.” Drie keer deed de buurvrouw een melding bij het meldpunt kindermishandeling. „Nooit werd er iets mee gedaan. Maar ondertussen werd op alle verjaardagen de mishandeling uitgebreid door de buren besproken. Wat moesten we doen?”

Een buurman vult aan: „Achteraf verwijt ik mezelf weleens dat ik niet eerder de politie heb ingeschakeld. Maar het was een lastige situatie: Petra was bevriend met de wijkagent.”

Jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerden dat jeugdzorg, de gezinshulpen, maar ook de huisarts en de school jarenlang forse steken hadden laten vallen.

Het huis in Roelofarendsveen, waar de gruwelijkheden plaatsvonden, wordt door de nieuwe eigenaar grondig verbouwd. Een buurvrouw: „Ron is hier nog een keer gespot, maar is vervolgens vertrokken. Die twee kunnen zich hier echt niet meer laten zien. Dit dorp is klein genoeg, iedereen weet wie ze zijn en wat voor een verschrikkelijke dingen ze hebben gedaan.”

Onze verslaggever Sophie Kluivers is bij het hoger beroep aanwezig en twittert: