Nieuws/Buitenland
1384009445
Buitenland

Zeventien gewonden door minitornado in Belgisch dorp: ’Het leek wel een apocalyps’

Donkere lucht, beeld ter illustratie.

Donkere lucht, beeld ter illustratie.

BEAURAING - In het Belgische Beauraing in de provincie Namen, vlakbij de grens met Frankrijk, zijn zeventien mensen lichtgewond geraakt nadat een kleine tornado zaterdagavond over het dorp raasde. Zeker vijftig gebouwen raakten beschadigd en het gemeentelijke rampenplan is in werking gesteld, melden de autoriteiten. Slachtoffers in het dorp worden tijdelijk opgevangen in het culturele centrum.

Donkere lucht, beeld ter illustratie.

Donkere lucht, beeld ter illustratie.

Tien mensen raakten gewond toen het terras van het café waar ze zaten werd weggeblazen door de harde wind. „Het leek wel een apocalyps”, zegt een vrouw die er zat toen het noodweer toesloeg tegen Sudinfo.be. De minitornado die door het centrum van het stadje trok, richtte volgens de krant veel schade aan gebouwen aan. Ook waaiden veel bomen om waardoor wegen werden versperd.

Namen en omgeving werden zaterdagavond rond 23.00 uur ongeveer een half uur lang getroffen door hevig onweer. De brandweerdiensten kregen ongeveer twintig meldingen, voornamelijk over ondergelopen wegen en kelders. In de dorpen Eprave en Mont-Gauthier werden enkele daken afgerukt. Ook het dak van de kerk van Laloux moest eraan geloven. In een woning in Saint-Servais sloeg de bliksem in en ontstond er brand. Maar die kon snel door de brandweer geblust worden.

Op social media gaan beelden rond van de schade.