Nieuws/Binnenland

Topdrukte met shoppen: ’We gaan er tegenaan!’

Archieffoto.

Archieffoto.

ANP

AMSTERDAM - Dit weekeinde vindt er een massale bestorming plaats op warenhuizen, multi-media winkels en vooral speelgoedzaken.

Archieffoto.

Archieffoto.

ANP

In eenmanszaak Goochem van Judith Neyts in Amsterdam is het zo druk dat ze amper tijd heeft om te praten. „De winkel is de hele dag afgeladen vol. Overal mensen en speelgoed.”

Neyts vertelt dat ze de speelgoedvoorraden goed heeft bijgevuld in aanloop naar Sinterklaas. „En het goede nieuws is dat al die spullen er ook weer uit vliegen. Het is enorm druk. We hebben drie man extra personeel ingezet om alle poppen, puzzels, knikkerbanen en spelletjes te verkopen.”

Koopavonden

Winkeliers hebben een extra ruime voorraad, vertelt Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland. „Je wilt niet met lege handen staan in een van de drukste weekenden van het jaar. Voor Sinterklaas wordt alles uit de kast getrokken. Er zijn extra koopavonden. In het christelijke Harderwijk is het zondag voor het eerst in de geschiedenis koopzondag.”

Alle experts zijn het erover eens: het gaat goed in de winkelstraat rond de feestdagen. De online verkopen liggen al vijf weken lang 31 procent boven de gemiddelde weekomzet, volgens cijfers van Thuiswinkel.org. „En zo vlak voor Sinterklaas zal dat getal alleen maar toenemen”, aldus een woordvoerder.

Luxe cadeaus

Volgens retaildeskundige Paul Moers is er maar één manier om te omschrijven wat er nu gebeurt, zo vlak voor de grote dag: „We gaan los. We zijn in de stemming om er helemaal tegenaan te gaan: de werkloosheid daalt fors, de huizen staan minder onder water en we krijgen salarisverhoging. ”

Voorgaande jaren was het simpel: doe maar rustig aan, want we hebben geen geld. Maar dit jaar duiken mensen fanatiek de winkels in, volgens Moers.

Het wordt ongekend druk en de omzet van fysieke winkels stijgt deze periode met ongeveer 10 procent, is zijn verwachting.

„Het zijn vooral de duurdere cadeaus die goed verkopen. Van tablet tot iPhone en allerlei computerspelletjes. Niets is te gek. We zijn natuurlijk ook een apenverwend landje.”

Bordspellen

Op de verlanglijstjes staan vooral luxe cadeaus, onderzocht Detailhandel Nederland. In de top tien staan speelgoeddrones, computergames, de Nintendo Switch, maar ook Lego en bordspellen zoals 30 Seconds.

Bekijk meer van