Nieuws/Buitenland

Politie verdrijft betogers tegen AfD

EPA

HANNOVER - Circa 6000 mensen verzamelen zich zaterdag in het centrum van de Duitse stad Hannover om tegen rechts-extremisme en rechts-populisme te betogen. Eerder zaterdag probeerden actievoerders tevergeefs de toegangswegen tot het partijcongres van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in de stad te blokkeren.

EPA

De politie zette onder meer een waterkanon in om de betogers uiteen te drijven. Bij de botsing tussen de politie en de actievoerders raakten enkele agenten en zeker een betoger gewond. Tien actievoerders zijn opgepakt. De betogers trokken daarna naar het centrum van Hannover.

Leden van de AfD uit heel Duitsland komen in Hannover bijeen om onder meer een nieuwe leiding te kiezen. Daarmee moet de koers van de partij wat duidelijker worden. Partijvoorzitter Jörg Meuthen (56) wordt als topman onder meer uitgedaagd door ex-militair Georg Pazderski (66).

De AfD is in 2013 door een groepje eurosceptische economen opgericht als partij die vooral van de euro af wil. In het jaar daarna schoof de partij op naar rechts. Onder leiding van onder anderen Frauke Petry betoogde de AfD nadrukkelijk dat de partij tegen immigratie en de islam is.

Petry stapte in april op als partijvoorzitter tijdens een interne machtsstrijd. Na de parlementsverkiezingen in september keerde ze de AfD zelfs helemaal de rug toe. Voor de verkiezingen van 24 september schoof de AfD de uiterst rechtse Alexander Gauland en Alice Weidel naar voren als kopstukken.

De partij kreeg circa 12,5 procent van de stemmen en is daarmee de derde partij, na de CDU (33 procent) en de SPD (20,5 procent). Als die twee uiteindelijk besluiten samen verder te regeren, wordt de AfD de grootste oppositiepartij in de Bondsdag.

Lees meer over