Nieuws/Binnenland
1384695895
Binnenland

36 procent minder operatiekamers in gebruik, druk op ic’s regio Zwolle het hoogst

Amsterdam - De druk op de zorg is een week tijd sterk toegenomen. De 74 ziekenhuizen in ons land melden dat er 36% minder operatiekamers in gebruik zijn dan normaal. Dit was vorige week maandag nog 29%. De druk op de ic’s is het hoogst in de regio Zwolle en de druk op de verpleegafdelingen is het hoogst in de regio Midden Nederland. Dat maakt de Nederlandse Zorgautoriteit dinsdag bekend.

Een kwart van de ziekenhuizen kan de kritiek planbare zorg niet meer geheel volgens planning leveren. Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld.

Kritiek planbare zorg moet binnen zes weken worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen. Bijna twintig ziekenhuizen haalt dat niet binnen dat tijdsbestek en dat zijn vijf ziekenhuizen meer dan vorige week. Binnen de regio’s wordt gekeken waar deze patiënten wel binnen 6 weken behandeld kunnen worden.

Bijna alle ziekenhuizen hebben planbare zorg als knie- en heupoperaties afgeschaald. 25 ziekenhuizen verlenen helemaal geen planbare zorg meer. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van begin vorige week.

Ziekenhuizen schalen hun reguliere zorg af om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg (zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen) kunnen blijven verlenen. Deze zorg zou nog steeds wel overal toegankelijk zijn voor alle patiënten.

De druk op de zorg kent een schaal van 1 tot en met 5. In de regio Midden Nederland is de druk op de kliniek een 4 en op de ic een 3,6. Een vier betekent dat het aanpassingsvermogen volledig is opgebruikt en de zorgkwaliteit in gevaar komt. Een 4 staat ook wel voor ‘kritiek’. Een 5 wordt gekwalificeerd als onbeheersbaar. Een 3 is ernstig. In de regio West wordt een 3,9 gegeven voor de druk op de verpleegafdelingen. De hoogste druk op de ic’s is in de regio Zwolle met een 3,8.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop