Nieuws/Binnenland
1385326209
Binnenland

Reisadvies Rutte zorgt voor run op vakanties naar Curaçao

AMSTERDAM - Reisorganisaties Corendon en TUI krijgen sinds dinsdagavond duidelijk meer boekingen binnen voor reizen naar Curaçao. Toen gaf premier Mark Rutte op zijn persconferentie een „dringend” negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot half januari, maar hij zei ook dat het Caraïbische gedeelte van het koninkrijk buiten dat advies valt.

„We zagen de boekingen naar Curaçao direct binnenstromen na de persconferentie”, aldus een woordvoerster van Corendon. TUI merkt een zelfde ontwikkeling. Een zegsvrouw geeft aan dat er „meer belangstelling” is ten opzichte van de afgelopen tijd. Beide organisaties kunnen nog geen specifieke boekingscijfers geven.

Curaçao en Bonaire zijn op dit moment de enige bestemmingen waar Nederlanders naartoe op vakantie kunnen. Voor deze eilanden geldt code geel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Bonaire woensdag ook op ’geel’ gezet. Tot woensdagmiddag gold voor het eiland code oranje. Corendon noemt Bonaire ook een populaire vakantiebestemming in de winter en blijft dan ook vakanties aanbieden naar dit eiland.

Verwarring

De uitspraak „vermijd niet-noodzakelijke reizen” van Rutte tijdens de persconferentie, schepte ook verwarring. Voor de Canarische eilanden geldt bijvoorbeeld nog steeds code geel. „Het is lastig om aan klanten uit te leggen dat we naar aanleiding van het ene overheidsadvies geen reizen aanbieden naar de Canarische Eilanden, terwijl er specifiek voor die bestemming een geel reisadvies geldt”, legt de woordvoerster van Corendon uit. TUI vliegt wel nog steeds op de Canarische eilanden. „Wij volgen de landspecifieke reisadviezen van Buitenlandse Zaken”, laat de organisatie weten.

EasyJet laat weten dat het de reisbeperkingen dagelijks in de gaten houden. „Momenteel vliegen we naar de Canarisch eilanden”, laat een woordvoerster weten. „Voor de landen met een oranje reisadvies, passen we ons schema aan wanneer boekingen afnemen. Dat is vaak het geval.”

Annuleren

Alle wintersportgebieden stonden al op code oranje. Als dat zo blijft in de winter, zal TUI deze reizen annuleren. De reisorganisatie geeft klanten uiterlijk twee weken voor de reis uitsluitsel.

De reisbranche is zwaar getroffen door de coronacrisis. Schiphol heeft in een reactie op de de nieuwe maatregelen laten weten de hoop te vestigen op „een eenduidig en internationaal (snel)testbeleid, zodat reisverboden en quarantainemaatregelen deels achterwege kunnen blijven.” Volgens Schiphol kan reizen op die manier „ook in coronatijd veilig en verantwoord” plaatsvinden.