Nieuws/Binnenland
138541153
Binnenland

Minder dan 300 coronapatiënten op ic’s, laagste aantal sinds 6 november

ZEIST - De afdelingen in ziekenhuizen waar coronapatiënten worden behandeld worden steeds leger. Op de intensive cares liggen nu nog 289 patiënten met het coronavirus onder de leden, 13 minder dan woensdag. De laatste keer dat dit aantal onder de 300 lag was tweeënhalve maand geleden, op 6 november. Een maand geleden lagen er nog ruim twee keer zoveel coronapatiënten op de ic's.

In totaal liggen er nu nog 1123 Covidpatiënten in de ziekenhuizen, het laagste aantal sinds eind oktober. Dat zijn er 25 minder dan woensdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 12 tot 834.

Instroomcijfers wat hoger

In de afgelopen 24 uur werden er 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 133 nieuwe patiënten binnengebracht. Deze instroomcijfers liggen wel wat hoger vergeleken met afgelopen dagen.

Het LCPS voorziet al weken dat de opnamecijfers deze maand weer zullen stijgen. Dat komt volgens de ziekenhuisorganisatie door de oprukkende besmettelijkere omikronvariant van het virus. Hoewel deze variant minder ziekmakend is kunnen er toch meer patiënten in de ziekenhuizen terechtkomen vanwege de hoge besmettingsaantallen.

’Geduld van sectoren raakt op’

Burgemeester van Den Haag, en voorzitter Veiligheidsregio Haaglanden Jan van Zanen reageert op de lage ziekenhuiscijfers: “De druk op de zorg is inmiddels laag, daarom raakt het geduld van steeds meer sectoren op. Dat is zeer begrijpelijk. Te meer omdat we hebben gezien dat juist die sectoren – toen ze nog geopend waren - hun uiterste best deden om te zorgen dat ze voldeden aan de coronamaatregelen.”

De burgemeester pleit ervoor om de horeca en cultuur weer open te laten gaan: „Nu zijn de winkels en sportscholen open en de horeca en musea dicht. Dat is nauwelijks uit te leggen en zorgt ervoor dat wij als lokale overheid steeds vaker, bijvoorbeeld met handhavers, tegenover onze inwoners komen te staan. Dat is onwenselijk.”