Nieuws/Binnenland

Eerste regionale ijsdag van deze winter

Kans op gladheid door winterse neerslag

GinoPress

AMSTERDAM - In delen van Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg komt zondagochtend nog gladheid voor door ijzel of (natte) sneeuw. De kans op gladheid is het grootst op bruggen en viaducten, waarschuwt het KNMI.

GinoPress

Code geel geldt nog steeds in het zuidoosten van ons land.

Vanuit het noordwesten wordt het geleidelijk zachter en neemt de gladheidskans af. In de heuvels van Zuid-Limburg kan het eerst nog even wit worden, meldt Weeronline.

Volgens het weerbureau begint de werkweek grijs met zo nu en dan een bui. Het wordt zacht met maxima van 7 tot 10 graden. Pakjesavond, dinsdagavond, verloopt waarschijnlijk grotendeels droog.

Eerste regionale ijsdag

In grote delen van Nederland kwam het kwik zaterdag niet boven nul graden uit. Daarmee was het de eerste regionale ijsdag van deze winter, meldt Weeronline. In het midden, zuiden en oosten lag de maximumtemperatuur op grote schaal onder het vriespunt.

Wanneer het 24 uur lang vriest, is sprake van een ijsdag. In De Bilt kwam de temperatuur juist wel boven de nul graden, daarom was het geen landelijke ijsdag.

De eerste ijsdag van het seizoen dient zich eerder aan dan vorig jaar. Toen bleef de maximumtemperatuur pas op 29 december voor het eerst steken onder nul. De laatste keer dat in ons land een ijsdag werd genoteerd was op 10 februari van dit jaar.

Het hoogste aantal ijsdagen werd genoteerd in de winter van 1962-1963 in Eelde met 55 ijsdagen.

Gemiddeld telt De Bilt acht ijsdagen per jaar.

Bekijk meer van