Nieuws/Buitenland
1386046451
Buitenland

Oud-zakenpartner Flynn schuldig in lobbyzaak

Michael Flynn.

Michael Flynn.

ALEXANDRIA - Een voormalige zakenpartner van Michael Flynn, de eerste nationale veiligheidsadviseur van de regering-Trump, is schuldig bevonden aan illegale lobbypraktijken. Bijan Kian zou in de Verenigde Staten in het geheim de belangen hebben behartigd van de Turkse regering.

Michael Flynn.

Michael Flynn.

Kian is een medeoprichter van het bedrijf van Flynn, de Flynn Intel Group. Dat zou tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2016 via een tussenpersoon zijn ingehuurd om te lobbyen voor de regering van president Erdogan. Flynn was toen een belangrijke adviseur van Donald Trump.

Aanklagers verweten Kian dat hij Turkije als ongeregistreerde lobbyist heeft vertegenwoordigd. Ankara wil onder meer dat de VS de geestelijke Fethullah Gülen uitleveren. Hij leeft in ballingschap in de Verenigde Staten en wordt in Turkije gezien als staatsvijand nummer één. De Turkse regering houdt Gülen verantwoordelijk voor een mislukte staatsgreep.

De Flynn Intel Group zou meer dan een half miljoen dollar betaald hebben gekregen voor het lobbywerk. De advocaat van Kian betoogde dat er geen bewijs was dat het geld afkomstig was van de Turkse regering. Toch zag een jury in de Amerikaanse staat Virginia toch voldoende grond om hem schuldig te verklaren. Kian kan vijftien jaar cel krijgen.