Nieuws/Buitenland
138621
Buitenland

Terreurverdachten opgepakt in Barcelona

BARCELONA - De politie in Barcelona heeft dinsdagmorgen acht terreurverdachten opgepakt. Vier van hen worden in verband gebracht met de aanslagen in Brussel in maart 2016. Dat meldt de Spaanse krant El Pais.

Volgens de Spaanse politie zijn de terreurverdachten mannen tussen 31 en 39 jaar van Marokkaanse afkomst. De vier hadden contacten met de daders van de aanslagen in Brussel. Sommige mannen hebben een strafblad of worden in verband gebracht met drugssmokkel.

Volgens de Belgische tv-zender VRT waren de verdachten enkele dagen voor de aanslagen van 22 maart in België. De Belgische krant Dernière Heure meldt dat de Spaanse politie Oussama Atar in het vizier had. Atar wordt gezien als het brein achter de aanslag op het vliegveld van Brussel. Of hij onder de arrestanten zit, is nog niet bekend.

De politie doorzocht zo'n twaalf panden in Barcelona en in enkele voorsteden. De politie heeft acht maanden onderzoek gedaan. Daarbij is nauw samengewerkt met de Belgische politie. Spanje is de laatste jaren gevrijwaard van terroristische aanslagen door jihadisten. De laatste was in 2004 toen er bommen ontploften in een trein in Madrid. Wel worden er regelmatig mensen gearresteerd die worden verdacht van het rekruteren van jihadisten.

In Spanje zijn er de afgelopen jaren nog wel aanslagen geweest van de ETA.

Bij de aanslagen in Brussel vorig jaar maart op het vliegveld en in de metro kwamen 32 mensen om het leven. Driehonderd mensen raakten gewond.