Nieuws/Buitenland
1386236640
Buitenland

Auteur geraakt in zijn nek

Schrijver Salman Rushdie neergestoken in New York

Salman Rushdie neergestoken.

Salman Rushdie neergestoken.

De Brits-Amerikaanse schrijver Salman Rushdie is neergestoken tijdens een optreden in de staat New York. De 75-jarige schrijver werd aangevallen op het podium tijdens een evenement waar hij zou worden geïnterviewd.

Salman Rushdie neergestoken.

Salman Rushdie neergestoken.

Rushdie zou een openbaar optreden geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Vanuit het publiek stormde een man het podium op en viel Rushdie en de interviewer aan, zo meldt de politie. ,,Hij begon zonder een woord te zeggen op hem in te hakken”, vertelt een ooggetuige tegen New York Magazine.

Aanwezigen melden dat de schrijver na de aanval op het podium eerste hulp kreeg. Zijn toestand is onduidelijk. Volgens Kathy Hochul, Gouverneur van New York, is de schrijver nog in leven. De politie meldt dat hij in zijn nek is gestoken. Op beelden van Amerikaanse journalisten op sociale media is te zien hoe hij op een brancard naar een ambulancehelikopter wordt gebracht (zie video onder in artikel). De gespreksleider die Rushdie op het podium zou interviewen raakte lichtgewond aan zijn hoofd.

Tekst gaat verder onder foto

Uitgever Mizzi van der Pluijm, die al jarenlang de boeken van Rushdie uitgeeft in Nederland, heeft contact gehad met zijn literair agent in Amerika. Die vertelde haar dat Rushdie geopereerd wordt, zei Van der Pluijm vrijdagavond in Nieuwsuur. Volgens de Amerikaanse agent meldden de artsen van het ziekenhuis dat Rushdie’s verwondingen niet levensbedreigend zijn en dat hij waarschijnlijk volledig zal herstellen.

Over de dader van de aanval is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden. Op sociale media gaan foto’s rond waarop de arrestatie van de man te zien zou zijn (zie twitterbericht onder aan artikel).

Een ooggetuige vertelt aan The New York Times dat de paniek groot was in het publiek. Ze zag hoe Rushdie in een plas bloed lag en eerste hulp kreeg. Volgens de vrouw leek het er niet op dat hij moest worden gereanimeerd. ,,Mensen zeiden: ik voel een hartslag, ik voel een hartslag.”

Tekst gaat verder onder foto

De in 1947 in India geboren Rushdie werd wereldberoemd door zijn romans Middernachtskinderen en De Duivelsverzen. Om dat laatste boek sprak de Iraanse leider imam Khomeini in 1989 een doodsfatwa uit over Rushdie, wegens het beledigen van profeet Mohammed. De fatwa, die tot op de dag van vandaag nog geldt, betekende dat Rushdie vogelvrij is verklaard en wereldwijd doelwit kan worden van extremistische moslims. Iran loofde een beloning van 3 miljoen dollar uit aan degene die Rushdie zou doden.

Tekst gaat verder onder foto

De schrijver dook tien jaar lang onder en wordt sindsdien zwaar beveiligd. Er is in het verleden ten minste een poging gedaan hem te vermoorden met een mislukte bomaanslag.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop