Nieuws/Buitenland
1387902
Buitenland

Venezuela introduceert eigen cryptomunt: de petro

President Nicolas Maduro

President Nicolas Maduro

CARACAS - UPDATE - De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zondag eigen cryptogeld aangekondigd. De socialistische regeringsleider wil met de introductie van de ’petro’ de financiële blokkade die is opgeworpen tegen zijn olierijke maar door crises geteisterde land doorbreken.

President Nicolas Maduro

President Nicolas Maduro

Maduro zei dat de nieuwe digitale munt van Venezuela, lid van de OPEC, gesteund wordt door de natuurlijke rijkdommen. De bodemschatten zijn behalve olie en gas ook goud en diamanten. „De 21e eeuw is gearriveerd”, zei de president in een toespraak op tv, onderdeel van een vijf uur durende show. Hij gaf geen logistieke details over het op de markt brengen van de Venezolaanse variant op de succesvolle bitcoin.

De presentatie van de ’petro’ laat zien hoezeer de sancties van de regering-Trump de mogelijkheden van Venezuela voor geldverkeer via de internationale banken hebben bemoeilijkt. Gezagsgetrouwe afdelingen houden financiële transacties met Venezuela nauwgezet in de gaten. Dat zorgt voor vertraging van de betalingen en complicaties in de olie-export.

Tegenstanders van Maduro geloven niet dat het gaat lukken de kreupele economie van Venezuela op gang te helpen met cryptovaluta. Deze wordt wereldwijd juist gekenmerkt door het ontbreken van elke invloed door overheden of centrale banken. „Maduro hangt weer eens de clown uit”, reageerde de kritische parlementariër en econoom Angel Alvarado. „Dit is totaal ongeloofwaardig.”

Aan de vrij val van de bolivar lijkt geen einde te komen. Vorige maand daalde de officiële munt 57 procent in waarde ten opzicht van de dollar op de zwarte markt. Voor de bevolking wordt het steeds moeilijker aan eten te komen.